BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatott a lakáspiaci szigorítás Kínában

Lassult az új lakások árának emelkedése februárban Kínában a spekulatív kereslet visszaszorítását célzó kormányzati intézkedések hatására.

A kínai statisztikai hivatal (NBS) hétfőn közölt adatai szerint a hetven legnagyobb városban az új lakások átlagára 0,2 százalékkal nőtt februárban az előző hónaphoz képest, szemben a januárban mért 0,3 százalékos emelkedéssel. Éves összehasonlításban 5,2 százalékkal drágultak az új lakások februárban, valamelyest nagyobb mértékben a januári 5 százaléknál.

A legnagyobb tizenöt város közül tizenkettőben havi szinten csökkentek az árak februárban, így például Pekingben 0,3 százalékkal, Sanghajban 0,2 százalékkal, Kantonban 0,4 százalékkal, Sencsenben pedig 0,6 százalékkal.

Forrás: AFP/Greg Baker

Éves összevetésben a tizenöt legnagyobb városban átlagosan 0,1 százalékkal esett az új lakások ára, a maradék ötvenöt nagyvárosban viszont gyorsult az áremelkedés éves üteme februárban.

Az utóbbi pár évben ugrásszerűen emelkedtek a lakásárak Kínában, különösen a legnagyobb városokban, és emiatt sokan attól tartottak, hogy eszközbuborékok alakulnak ki. A spekuláció megfékezésének érdekében a helyi kormányzatok szigorították a lakásvásárlás feltételeit és emelték a jelzáloghitel felvételéhez szükséges minimális önerő arányát, ennek köszönhetően a lakásárak emelkedésének üteme a tavalyi év második felében elkezdett lassulni.

Februárban 275,1 milliárd jüannal emelkedett a háztartások által felvett hitelek összege, ennek túlnyomó része jelzáloghitel volt. A mérték azonban jóval alacsonyabb volt az elemzői várakozásoknál, illetve a januári 901,6 milliárd jüannal.

Vang Meng-huj lakás- és városépítési miniszter hétfőn megerősítette, hogy a kormány szigorítja az ingatlanpiac szabályozását, fellép az ingatlancégek és közvetítők jogellenes tevékenységével szemben. A kormány idei munkaprogramjában megismételte, hogy az ingatlanpiac stabil és egészséges ütemű fejlesztésére törekszik, leszögezve, „a lakások nem spekulációra, hanem arra valók, hogy éljenek bennük”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.