BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Innovációval tornázható fel az export

Az iparkamarák, az oktatási intézmények és a kormányzat szoros együttműködésére van szükség az export hatékonyságának számottevő javításához.

Kreatív és innovatív vállalkozások tudnak exportképes terméket vagy szolgáltatást előállítani – mondta az exportstratégiával kapcsolatban a Világgazdaságnak Bársony Farkas, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke.

Fontos kérdés az adminisztrációs terhek leépítése és a finanszírozás, a hangsúly mégis a szabályozói környezeten van, amelynek az innovatív megoldások létrehozását kell ösztönöznie, segítenie a technológiaváltást, a szellemi tőke fejlesztését.

Bársony Farkas hangsúlyozta: mielőtt arról beszélünk, hogy egy magyar kkv hogyan növekedhet az Egyesült Államokban, arra kell koncentrálni, hogyan jöjjön létre minél több megújulásra képes magyar vállalkozás,

ezt pedig a szakképzés, a felnőttképzés és a tudománypolitika befolyásolja leginkább.

A munkaerőpiac, az oktatási rendszer, a szakképzés, a magasabb hozzáadott értéket előállító munkahelyek, az innováció és a technológiai alapú termelékenységnövelés egytől egyig részei az AmCham Együttműködés egy versenyképesebb

Fotó: Vémi Zoltán

Magyarországért című javaslatcsomagjának, melynek célja, hogy nemzetközileg is versenyképes magyar vállalkozásokat hozzon létre.

Az iparkamara nagyvállalati mentorprogramjában beszállítói programhoz csatlakozhatnak a magyar cégek, ez növeli a kkv-k termelékenységét, és a nagyvállalatok termékláncán is javít.

David Cornsteinnek, az új budapesti amerikai nagykövetnek és Szabó Lászlónak, a washingtoni magyar küldöttnek is nagy szerepe lehet a közeljövőben a két ország gazdasági, kereskedelmi kapcsolatainak bővítésében. Az AmCham elnöke, aki a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak is a tagja, aláhúzta: kivételes együttállás, hogy a külképviseletet ellátó személyek mind nagy üzleti tapasztalattal rendelkeznek.

A rohamosan fejlődő világ minden vállalkozásnak kihívás, melyre a tudatos innováció a válasz – mondták a Világgazdaság érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtóosztályán.

Az erős hazai kkv-szektor a kulcsa a stabil munkahelyeknek és a növekvő béreknek, egyúttal ez alapozza meg a magas hozzáadott értékű export lehetőségét is. Most a multiktól kapott tervek alapján gyártanak a magyar kisvállalatok, ami a 3D-s nyomtatók korában egyre kevésbé értékes tevékenység. A tárcától kapott válaszban kiemelték:

a magyar kkv-knak még a szinten tartáshoz is innovációs fejlesztésre van szükségük, mivel a nemzetközi multikhoz képest évtizedes a lemaradásuk.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.