BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszú távra tervez Nyíregyházán a Lego

Új gyártási platformok indítására is készül a 2014-ben átadott nyíregyházi Lego gyár. Itt készül a világ összes Duplo játéka.

Enyhe, de stabil növekedésre számít az idén a nyíregyházi Lego gyár – közölte a Lego Manufacturing Kft. a Világgazdaság megkeresésére. A társaság tavaly 36 milliárd feletti árbevételt ért el a 2016-os 33 milliárd után. Mivel folyamatos az igény az általa gyártott játékokra és fröccsöntött elemekre, folyamatosan bővítik a gyártókapacitásukat is.

Több területen fejlesztünk: új gyártócsarnokokat, automata magas- és kéziraktárat, valamint energiaépületet építünk

– mondta Siket Lóránt kommunikációs vezető. Mint kiemelte, az állandó beruházások egyúttal azt is jelentik, hogy a társaság hosszú távra tervezi Nyíregyházán a gyártást.

Először elkészül a fröccsöntött elem, amelyet dekorálnak, majd összeszerelik, végül csomagolják a kész figurákat
Fotó: Kallus György

A világon öt üzemben termel a Lego, a magyarországi mellett Dániában, Csehországban, Mexikóban és Kínában. A mintegy 2500 fős nyíregyházi gyárban naponta 60 millió fröccsöntött kocka és egyéb építőelem készül. Ennek a mintegy 18-20 kamionnyi készterméknek a zömét a Prága melletti európai logisztikai központba szállítják, majd innen osztják szét az értékesítési csatornákon a különböző országok piacaira.

A 60 milliárd forintos beruházással 2014-ben átadott nyíregyházi gyár azért is különleges a dán anyavállalat számára, mert egyike annak a háromnak, amelyben fröccsöntést is végeznek, és mert itt készítik a világ összes Duplo kockáját és a Duplo késztermékek túlnyomó többségét.

A szabolcsi megyeszékhelyen készülnek az Architecture, a Juniors, a Classic és egyes Friends szettek is. Új gyártási platformok indítását is tervezik, de erről csak később közölhet részleteket a társaság. A karácsonyi roham – amely a játékpiacon az éves értékesítés csaknem felét adja – hatásai a gyárban jóval korábban jelentkeznek: a csúcsszezon nyár végétől ősz végéig tart. A Lego télen már a jövő évi termékeken dolgozik. Az egyik legnépszerűbb játék most egy olyan Duplo vonat, amely színkódolt elemekkel programozható.

A munkaerőhiányt azonban – a kommunikációs vezető válasza szerint – ez a társaság is érzi a bőrén, a korábbinál kevesebben jelentkeznek náluk munkára.

A fröccsöntő, szerszámkészítő vagy a műanyagkészítő szakmában hosszabb ideje okoz problémát, hogy nagyon kevés szakember van a piacon. A mesterséges intelligencia alkalmazása egyelőre nem releváns a nyíregyházi üzemben, globális szinten azonban már igen. Nyíregyházán működik a teljes Lego csoportot kiszolgáló IT-szolgáltatóközpont is.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.