BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végső start előtt Paks II. fő referenciablokkja

Kereskedelmi üzemre kész a Paks II. fő referenciaerőművének számító oroszországi atomerőmű egyik blokkja, és a tervek szerint két év múlva termelhet a második is. Ám hiába van szó „testvérlétesítményekről”, sok különbség is van köztük.

Napokon belül indul annak az oroszországi atomerőmű blokknak a kereskedelmi üzeme, amely Paks II. első számű referenciájának számít.

A Leningrád II. atomerőmű az évek során négy olyan új, nyomottvizes technológiájú, 1200 megawattos egységet kap, amelyeket a jelenleg is működő, 1000 megawattos, grafitmoderátoros egységeket váltják fel úgy, hogy – a tervek szerint – a régit mindig kicsivel az új kereskedelmi üzemének megkezdődése után nyugdíjazzák.

Minderről Szergej Sumov, a porjekt főmérnökének helyettese tájékoztatta az újságírókat az erőműben, Szosznovij Borban. Mint elmondta, a napokban a Paks II. projekttársaság vezetése is felkereste a létesítményt, amelyben a tervezés, a kivitelezés és a beüzemelés tapasztatalatairól tájékozódtak.

A megbeszéléseken felmerült az is, hogy esetleg Szosznovij Borban, az ott működő szimulátor használatával képeznek új paksi nukleáris szakembereket.

Az oroszországi atomerőmű – Paks II-vel ellentétben – vízhűtéses lesz, holott a létesítmény közelében bőven van hűtésre használható víz. A hűtőtornyok szükségességét egy 2014-es törvény szabta előírásokkal magyarázta a Világgazdaságnak a szakember. Különbség az is – erről már Alekszandr Beljajev, a projekt főmérnöke tájékoztatta a Világgazdaságot -, hogy míg Pakson jelenleg és nyilván a jövőben is több évre elegendő nukleáris fűtőanyagot tárolnak, Szosznovij Borban a tartalékolás minimális, hiszen a fűtőelem „helyből”, Oroszországból érkezik.

Az, hogy a mi szerződésünk szerint a két új paksi blokk referenciablokkja a Leningrád II. atomerőmű két blokkja, azt jelenti, hogy a Paks II. számára készülő műszaki tervek a leningrádién alapulnak, de meg kell felelniük az itteni előírásoknak is

– válaszolt a Világgazdaságnak Aszódi Attila, a paksi kapacitáspótlásért felelős államtitkár, akit még az oroszországi látogatás előtt kérdeztünk. Mint közölte, a magyar megbízó számos elvárása az uniós jogszabályokból következik, sok további pedig a magyarországi műszaki követelményeknek való megfelelést tükrözi. Ezeket a tervezőnek természetesen figyelembe kell vennie, vagyis ilyen mértékben el kell térnie a leningrádi tervtől.

Aszódi Attila példaként a turbinát említette. A leningrádiban orosz gyártmány van, percenként 3000 fordulatos, a magyar fél pedig félfordulatost kért. Emiatt más lesz a paksi berendezés turbinacsarnoka, és sok más eleme is.

Természetesen figyelemmel kísérjük, hogy mi történik a leningrádi építkezésen és az üzemeltetés során, hiszen minden más erőműnél is ügyelnünk kell arra, hogy amennyiben találunk hasznosítható tapasztalatot, azt kötelességünk és feladatunk is hasznosítani. Az atomerőműveket üzemeltetők világszervezetén, a WANO-n keresztül jól információt tudnak cserélni a térségben működő VVER 1000-es és 1200-es blokkok működtetői, ahogyan persze a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségen keresztül is

– magyarázta Aszódi Attila.

A Leningrád II. új blokkjainak üzemideje 60 év lesz. Hőt is termel majd a környező lakosságnak, egyébként ez a terv Paks II. esetében is. Kiégett fűtőelemeit majd újrahasznosítják. (Erről Paks II. kapcsán még nincs döntés, de ez tűnik a leggazdaságosabb, és a környezetet is leginkább kímélő megoldásnak.)

Az orosz létesítményt négy olyan, egymástól független biztonsági rendszerrel látták el, amelynek kiépítése még a 2011-es, fukusimai atombaleset előtt kezdődött. Az alkalmazott megoldások között több olyan is van, amely nem igényel emberi beavatkozást, de még csak villamos energia betáplálást sem, egyszerűen „hagyja” működni a fizika törvényeit. Az atomerőművet a Roszenergoatom üzemelteti a többi 35 orosz atomblokkal együtt. Ezek Szergej Sumov tájékoztatása szerint tavaly a teljes oroszországi villamos energiatermelés 19,1 százalékát adták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.