BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növeli a gáz kitermelését a Pearl

A Mol átlagos napi 110 ezer hordós kitermeléséből csak 2800 hordóról van szó, ezért a hír nem okozott különösebb hatást a piacon, de három éven belül sokat változhat a helyzet.

Az iraki Pearl Petroleum, amelyben 10 százalékos tulajdonrésze van a Molnak, húszéves gázkitermelési szerződést kötött a kurdisztáni regionális kormányzattal. A Crescent Petroleum és Dana Gas által vezetett Pearl 2021-re 650 millió köblábra, 2022-re pedig 900 millió köblábra tervezi növeli a gázkitermelést a jelenlegi 400 millió köblábról.

MTI Fotó: Kovács Tamás

A társaság két mezőn, a Khor Mor és a Chemchemal területeken termel ki gázt, a Khor Mor mezőn 700 millió dolláros beruházást terveznek, új kutak fúrását tervezik. A helyi kormány 2017 augusztusában 600 millió dollár elmaradt tartozást fizetett a Pearlnek, és az újabb befektetéseknél 400 millió dolláros adókedvezményt ígértek. Ezután a konzorcium befektetői 400 millió dollárt költöttek fejlesztésekre.

 

„A kitermelés várható növekedése mindenképpen jó hír a Mol szempontjából, de figyelembe kell venni a kurdisztáni régió geopolitikai bizonytalanságait” – mondta Gaál Gellért, a Concorde elemzője.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.