A nagy bevásárlási hullám után a húsok iránti kereslet is drasztikusan esett az elmúlt egy hétben – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A forgalom akár 20 százalékkal is elmaradhat az egy évvel korábbi azonos időszakétól, de a két héttel ezelőttihez képest jóval nagyobb mértékben.
Éder Tamás szerint ugyanis megteltek az otthoni hűtők, továbbá az említett időszak a hónap végére esett, amikorra sok családnak elfogyott a pénze a pánikbevásárlások után.
Ám a két héttel ezelőtti húsforgalom-növekedés nem valódi bővülés, hanem jelentős csatornaváltás volt, mert a korábban a menzán vagy az étkezdében fogyó húst most az üzletekben vették meg a családok – állítja az elnök.
Bár a jövő héten, a húsvét előtt és a fizetések beérkezése után normalizálódhat a forgalom, az ágazatban attól tartanak, hogy úgynevezett likvidációs húskészletek érkezhetnek a magyar piacra más európai országokból, letörve a hazai árakat.
Az Európában ellehetetlenülő HoReCa- (Hotels, Restaurants, Cafés) szektornak a nyugati országokban nagyobb a jelentősége, mint Magyarországon, így ott most sokkal nagyobb húsmennyiség keresi a helyét, és találhatja meg ismét Kelet-Európában, ezen belül Magyarországon, ahol az ár általában elsődleges szempont.
Persze a vevőknek rövid távon jó az árak leverése, de ezeknek a készleteknek a megjelenése kritikus helyzetbe sodorhatja a húsipart – magyarázta Éder Tamás. Az afrikai sertéspestis miatt az elmúlt évben az egekbe emelkedett az élő sertés ára, a forint gyengülése miatt kilogrammonként ismét 550 forint körül alakul.
A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.