BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az atomerőműben az olvadékcsapda

A törökországi atomerőmű építése elérkezett az egyik nagyon fontos biztonsági berendezés beszereléséhez. Ilyen berendezést kap majd Paks II. is.

A törökországi Akkuyui Atomerőmű 2. blokkjának építési területére szállították a zónaolvadékot felfogó eszközt, más néven zónaolvadék-csapdát, amely az atomerőmű passzív biztonsági rendszerének kulcsfontosságú eleme – tette közzé a fővállalkozó, az oroszországi Roszatom. A berendezés egy 5,8 méter magas és 6,1 méter átmérőjű, 169 tonna acélból készült kúp alakú tartály, amely vészhelyzet esetén biztonságosan felfogja a zónaolvadékot és megakadályozza, hogy a radioaktív anyagok kikerüljenek a konténmentből. Ennek köszönhetően az Akkuyui Atomerőmű védett még a legsúlyosabb balesetek ellen is.

Az olvadékcsapdát minden 3+ generációs orosz atomerőművi blokkba beépítik. (A Paks II. atomerőműnek is ilyen blokkjai lesznek.) A zónaolvadék-csapda az oroszországi Tjazsmas Rt. gépgyárában készült, 2020 novemberében fogják beépíteni az Akkuyui Atomerőmű 2. blokkjának reaktortartálya alá. A beépítését követően a zónaolvadék-csapda és a belső berendezések össztömege eléri a 668 tonnát.

Fotó: AFP

Anasztaszja Zotyejeva, az Akkuyu Nuclear Rt. vezérigazgatója a közleményben rámutatott, hogy az Akkuyui Atomerőmű építési munkái jól haladnközelgő főbb építési szakaszokról szólva pedig elmondta:

a munkák a legaktívabban az 1. blokkon zajlanak. Az idei év további tervei között szerepel, hogy befejezzük a külső falak építését a +26,0 szintig. Ez lesz a reaktorcsarnok üzemi szintje, amely lehetővé teszi, hogy jövőre beépíthessük a reaktort és augusztusban elkezdhessük a fő keringtető csővezetékek hegesztését. Ez már a reaktor szívében zajló munkát jelenti. Az Atommas, a Roszatom orosz gépgyártó vállalata négy gőzfejlesztőt gyártott az első blokk számára. Miután azok a telephelyre érnek, sor kerül a reaktortartály szállítására. A zónaolvadék-csapdát idén ősszel építjük be a 2. blokkba. Az egyéb, kiegészítő létesítmények, szerelőbázisok az üzemanyagraktár és a vezetékalagutak létesítését az említett munkákkal egyidejűleg végezzük el.

Jelenleg az Akkuyui Atomerőmű mindhárom egységében zajlanak az építés. A munka valamennyi szakaszát szigorú figyelemmel kísérik a független ellenőrző szervezetek, a Nukleáris Szabályozó Hatóság és a török Nemzeti Szabályozó Testület az NDK – Nükleer Düzenleme Kurumu csakúgy, mint az Assystem nemzetközi mérnöki csoport szakértői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.