BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordot dönt a vállalatfelvásárlási láz Kínában

A felvásárlási láz 2020 második felében vett lendületet, miután a kínai gazdaság nagyrészt felépült a járvány okozta válságból.

Rekordmértékűre, 77,5 milliárd dollárra növekedett a kínai belső piacon a fúziók és felvásárlások (M&A) értéke az év elején, március 8-ig, ami csaknem háromszorosa a 2020 azonos időszakában mért forgalomnak – mutatják a Refinitiv adatai.

A felvásárlási láz 2020 második felében vett lendületet, miután a kínai gazdaság nagyrészt felépült a járvány okozta válságból, és Peking az Egyesült Államokkal szembeni kereskedelmi feszültségek közepette a belső piacra kezdte helyezni a hangsúlyt. A döntés tetemes mennyiségben olyan tőkét irányított vissza a hazai felvásárlásokba, amely korábban az országon kívül keresett üzleti lehetőségeket.

David Brown, a PwC ázsiai csendes-óceáni üzletágának vezetője elmondta:

a körülmények kivételes együttállása okozza ezt a pezsgést.

Fotó: Shutterstock

A gazdaság fellendülése mellett erősíti a folyamatot a tengerentúli technológiákra és piacokra támaszkodás csökkentését célzó kormányzati politika, ami óriási lehetőségeket nyit azokban a – főként a fogyasztástól függő – iparágakban, amelyek várhatóan nyertesei lesznek a befelé koncentráló új stratégiának. A kínai tőzsde teljesítménye rekordmagasságokat ért el: a befektetők kapkodnak a fogyasztói termékeket gyártó és forgalmazó vállalatok részvényei után, és ezt csak fokozza, hogy a kormány további intézkedésekkel ösztönzi a fogyasztást.

Már 2020 is erős mozgást hozott:

februárban az első korlátozó intézkedések hatására zuhant az M&A-aktivitás, de a PwC adatai szerint a pandémia visszahúzódásával olyannyira visszalendült, hogy az egész évet tekintve 30 százalékkal meghaladta a 2019-est, 734 milliárd dollárra emelkedve. Ivan Wong, a Deloitte China M&A-részlegének igazgatója szerint a gyors átrendeződés annak az eredménye, hogy Kínában erős a központi ellenőrzés, így a belső piac erősítését meghirdető kormányzati bejelentést követően azonnal megindultak a hazai befektetők ilyen irányú ügyletei.

Megjegyezte, hogy a pandémia idején az e-kereskedelem fellendülése miatt a technológiai és logisztikai befektetések voltak a meghatározók. A legutóbbi tranzakciók között kiemelhető a Hszincsiang Tien-san cementgyártó vállalat, amely négy regionális versenytársát vásárolta fel 15 milliárd dollárért; a kínai futárcég, az SF Holding, amely 2,3 milliárd dollárt fizetett a Kerry Logistics többségi tulajdonáért; valamint a hongkongi székhelyű FountainVest Partners magántőke-kezelő társaság, amely a CJ Rokin nevű kínai logisztikai vállalatot vásárolta fel.

Alicia García-Herrero, a Natixis befektetési bank ázsiai csendes-óceáni térséggel foglalkozó vezető közgazdásza szerint a kínai belső piaci ügyletek volumenét várhatóan tovább növeli, hogy fokozódik a fogyasztók vásárlóereje, így a belső kereslet is, ha a kínai háztartások jövedelmének emelkedése még az idén visszatér a 2019-es szintre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.