BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alaposan meg fog változni, hogyan fizetünk online

A Mastercard szerint az online fizetés olyan egyszerű és kényelmes lesz, mint a bolti érintésmentes fizetés.

Az előttünk álló években gyökeresen megváltozik majd, hogy hogyan fizetünk online, így platformtól függetlenül búcsút inthetünk a bank- vagy hitelkártyaszámunk begépelésének. A Mastercad ugyanis kedden bejelentette, hogy 2030-tól minden, Európában kibocsátott kártyája tokenizált lesz.

Kiev,,Ukraine,-,October,2,,2017:,Mastercard,Credit,Cards,On, kártya, online fizetés
A tervek szerint az online fizetés olyan kényelmes lesz, mint a bolti / Fotó: Shutterstock

 

Kártyaszám helyett ujjlenyomat

Ez azt jelenti, hogy a 16 jegyű kártyaszámokat véletlenszerűen generált tokenek váltják majd. A vállalat szerint bankokkal, fintech cégekkel és kereskedőkkel közösen dolgoznak azon, hogy 2030-ra Európában kivezessék a számok megadását, és egyetlen kattintásos megoldással váltsák fel. A kártyaszám megadását biometrikus azonosítás válthatja fel az ujjlenyomatolvasó segítségével.

A Mastercard szerint ez a különböző kártyás csalásokat nagymértékben csökkentheti, miközben a kereskedőknél tárolt kártyák automatikusan frissülnek azok cseréjekor – írja a CNBC. Márpedig a Juniper Research piackutató becslései szerint az online kártyacsalások 2028-ra elérhetik a 91 milliárd dollárt és a következő öt évben a 362 milliárd dollárt világszerte.

Az online fizetéseket meghódítja a tokenizáció

A Mastercard szerint a tokenizáció évente 50 százalékkal bővül már most a hálózatában, és ma már a tranzakciók 25 százalékát lefedi a hálózatán. 

Az európai bevezetést azzal indokolta a kibocsátó, hogy a kontinens régóta vezető szerepet játszik a fizetési megoldások fejlődésében, mint az érintésmentes fizetés vagy az online bankolás.

Valerie Nowak, a Mastercard Europe innovációért felelős ügyvezető alelnöke szerint a tokenizáció egyébként is terjed Európában, hiszen a kényelem és a kevesebb csalás elegendő indok a váltásra. A Mastercard szerint az online fizetés hasonlóan egyszerű és kényelmes lehet, mint a bolti érintésmentes fizetés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.