BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődvédelmet kért a rettegett behajtócég

Nincs elég nem teljesítő hitel, ezért válságba kerültek a követeléskezelők. Az Intrum a tengerentúlon indított csődeljárást, mely még idén lezárulhat.

Pénzügyei átrendezése miatt kezdeményezett önkéntes alapon csődvédelmet Európa legnagyobb követeléskezelője, az Intrum – közölte pénteken a vállalat, mely megsínylette, hogy sem a koronavírus-járvány, sem az energiaválság és még a két évtizede nem látott kamatszintek sem vezettek a fizetésképtelenségek új hullámához, miközben a cég saját nettó adóssága 49,4 milliárd svéd koronára (több mint 1700 milliárd forint) nőtt június végéig.

Intrum AB Offices as Creditors Opposed to Restructuring Plan to Join Forces
The offices of Intrum AB in Madrid, Spain, on Wednesday, Sept. 11, 2024. Two groups of creditors opposed to Swedish debt collector Intrum AB’s restructuring plan have taken a step toward closer collaboration by working with the same financial adviser. Photographer: Paul Hanna/Bloomberg
Az Intrum a saját adósságaival, úgy tűnik, nem törődött eléggé / Fotó: Paul Hanna / Bloomberg / Getty Images

A vállalat közleménye szerint azt várja, hogy az amerikai csődeljárásból és a vállalat svédországi reorganizációjából bőséges likviditással keveredik ki, hogy végre tudja hajtani üzleti tervét, és hosszú távú növekedésre és sikerre számít utána.

A hitelezők támogatják az Intrum terveit, de nem elegen

Az Intrum hitelezőinek 73 százaléka támogatja a cég terveit az adósság átrendezésére, ami elegendő az amerikai csődeljáráshoz, ám kevés az egyszerűbb brit folyamathoz, amihez 75 százalékra van szükség, míg 90 százalékos támogatás esetén az eljárás akár teljesen önkéntes alapon is működhetne.

A cég vezetője, Andres Rubio júliusban arról beszélt, hogy a hitelezők nagyobb arányának támogatása egyszerűbbé és olcsóbbá tenné az átszervezést, és a 90 százalékos támogatás lenne az optimális – idézi fel a Reuters. A vállalat már novemberben elkezdené a csődeljárást, és még idén le is zárná. Ennek eredményeként pedig 

a jövő év első negyedében a cég feltőkésítése is megtörténhet.

A követeléskezelő iparág Európában válságba került, miután jelentősen visszaesett a nem teljesítő hitelek állománya a kontinensen, ami ezen cégek üzleti lehetőségeit is korlátozza. A vállalat az amerikai csődeljárás 11. fejezetét alkalmazza a folyamat során, mely a cég további működését célozza, szemben más fejezetekkel, melyek között a cég felszámolása is megfogalmazódhat célként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.