BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hihetetlen sztori: Elon Musk belépett a magyar piacra

Először történik ilyen. Az amerikai milliárdos műholdas internetszolgáltatása immáron Magyarországon, magyar céggel szerződve is elérhető. A Starlink forradalmi technológia.

Bekerült a magyar internetszolgáltatás kínálatába a Starlink – adta hírül a Vannet Telekommunikációs Kft. A Starlink világhírű technológia, egészen pontosan egy műholdprojekt vagy műholdsereg. 

Hihetetlen sztori: Elon Musk belépett a magyar piacra / Fotó: AFP

A rendszer a SpaceX űripari cég világméretű fejlesztése, amelyet a globális internetszolgáltatás céljával indított. A SpaceX tulajdonosa nem más, mint Elon Musk, a Föld talán leggazdagabb embere.

Hihetetlen sztori: Elon Musk belépett a magyar piacra

A Vannet Telekommunikációs Kft. egy hivatalos Starlink-viszonteladó magyarországi képviselője. A pécsi bejegyzésű társaság kínálja elsőként üzleti ügyfeleknek magyar nyelvű támogatással a Starlink műholdas internetszolgáltatását. Mint közleményükben fogalmaztak, a gyors és rövid késleltetésű technológia a rossz internetellátottságú helyeken és másodlagos, backup szolgáltatásként is új perspektívát nyit a felhasználók számára.

A műholdas internettel kapcsolatban a legismertebb tény, hogy a földi infrastruktúrától függetlenül képes tényleg tökéletes lefedettséget biztosítani egy adott területen. Ennek megfelelően alakult ki a felhasználási köre.
Magyarországon európai mércével mérve is meglehetősen jó a lefedettség, ennek ellenére még mindig maradtak fehér foltok: azok a területek, ahová nem értek el a kábelek, és kívül esnek az átjátszótornyok hatósugarán is.

Másrészről gyakran használják másodlagos internetkapcsolatnak azok a cégek, akik nem akarják megkockáztatni, hogy az adatforgalom bármilyen okból történő leállása miatt káruk keletkezzen. Erre a célra logikus módon nemcsak másik szolgáltatót, másik technológiát is célszerű választani.

Az üzleti ügyfelek tehát immáron magyar céggel szerződve is hozzáférnek a Starlinkhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy magyar nyelvű terméktámogatás és ügyfélszolgálat is biztosított. Hogy mennyiért, milyen díjak mellett, arra nem tért ki a Vannet.

Mi az a Starlink?

A műholdas internetnek azonban vannak bizonyos műszaki korlátai. Például jellemzően valamennyi ügyfél adatforgalma egyetlen műholdon keresztül bonyolódik, ami korlátozza a felhasználható sávszélességet. 
Erre a piacra robbant be Elon Musk és a Starlink

A Starlink vonzerejét adó technológia azért forradalmi, mert nem egyetlen műholdon keresztül történik az adatátvitel, hanem több ezren. Az így nyert előnyök versenyképessé teszik a földi telepítésű megoldásokkal. 

A szolgáltatás például képes akár 350 megabites sávszélességet biztosítani

a felhasználóknak, és mivel a műholdak a szokásosnál jóval közelebb keringenek a Földhöz, ezért nagyon rövid a késleltetés. A netkapcsolat alkalmas gyakorlatilag mindenre, amit a hagyományos megoldások tudnak. Beleértve nagyméretű adatállomány fel- és letöltését és a videókonferenciákat is. Ezekkel a paraméterekkel a hazai vállalkozások legnagyobb részének az igényeit képes kielégíteni. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.