BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Hobbiboksz a mozgásszegény életmód ellen – Miló Viki indokai

Egyre inkább választja hobbisportnak a bokszot, az úgynevezett office workers réteg, azaz az irodai munkát végző dolgozók. Közülük is azok, akik tájékozottságukból adódóan már nem az „üsd-vágd, nem apád, nem anyád” szólással párosítják a mozgást, hanem tisztában vannak a boksz összetett mozgáskultúrájával és annak idegrendszeri és fizikai képességeket fejlesztő tulajdonságaival is.

A testet a nap egyharmadában, hosszú távon, viszonylag ugyanolyan pózban tartani, például ülő vagy álló helyzetben, idő kérdése és megérzi a szervezet. A gerincoszlop esetleges problémái mellett a későbbiekben rugalmatlan lesz, beszűkül az egyén idegrendszerének és fizikai aktivitásának tartománya is – mondta Miló Viktória profi ökölvívó-világbajnok, a River Fitness személyi edzője.

Hobbi
Hobbiboksz: a mozgásszegény életmód mellé mindenképp ajánlott / Fotó: Miló Viktória

A mozgásszegény munkát végzők testtartása a legtöbb eseteben a kijelzőt, a monitort, a telefont és egyéb eszközöket figyelő ülő pózok lehetnek, de a statikus munkavégzés fennáll a sofőröknél vagy az ipari, gyártó területeken dolgozóknál is. Az általános kondíció csökkenése mellett - az edzettséget meghatározó előnytelen pulzustartomány is idetartozik –, náluk hamarabb alakulnak ki szív- és érrendszeri megbetegedések is, mert az esetleges hajlam mellett, az életmódbeli sajátosságokon belül hiányzik a rendszeres és mindent átmozgató testmozgás az életükből.

A boksz nagyon összetett sportág, a saját testsúlyos terheléssel „táncolni”, azzal egy időben csavaró testmozdulatokkal kézzel ütni a zsákot, az egész testet átmozgatja

– mondta Miló Viktória.

A változó intenzitású mozgású, több izomcsoportot megmozgató sport, felgyorsítja az anyagcsere-folyamatokat és edzésben tartja a meglévő izomzatot is. 

A sok törzsmozgás miatt karcsúsodik a derék, hiszen nagyon jól lepucolja az úszógumikat. A felsőtest gyakorlatainak köszönhető a gyönyörű kar, váll, hát, ami pár hónap után már a hobbistákon is látszik, a későbbiekben pedig a homokóra alkat a vége, ami minden nőnek az álma, és a férfiaknak is. 

A férfiaknál talán még veszélyesebb a has körüli elhízás, náluk az tapasztalható, hogy futás helyet, a kardióedzéseket váltják ki az ökölvívással.

Az erőnlét, az állóképesség, az erőállóképesség, a robbanékonyság és a reakcióidő mellett a motorikus idegrendszert is fejleszti. A sportágban a begyakorolt gyors észrevételek és reakciók által, az egyén a hétköznapokban is egyidejűleg képes osztott figyelemre és azonnali megoldásokra, ha tetszik reakciókra. 

A boksz megtanít gondolkodni, előre látni és tervezni, olyan reflexeket épít ki, amelyek által a szem is hamarabb felismeri a helyzeteket, az ütések, védekezések, visszatámadások hatására pedig felgyorsulnak az általános reakciók is

– magyarázta a világbajnok.

Ezek a berögzült viselkedések a mindennapi életben is megnyilvánulnak, például a kitartásban, de a munka általi terhelhetőségtől az autóvezetésig bezáróan. Az erőátvitel pedig kitűnően levezeti a felgyűlt feszültséget. 

A profi és gyönyörű bokszolónő tapasztalatai alapján:

egy stresszesebb napon úgy belefeledkezik a vendég a zsákolásba, hogy meg sem hallja a hangom. Nagyon sokan igénylik, szinte ösztönből jönnek, hogy valamit kiadjanak magukból.

 

Miló Viki 30 éve tanítja  az embereket bokszolni, és próbálja átadni annak hétköznapi előnyeit is. 

Hobbi
Hobbiboksz: nőknek is jár a kesztyű / Fotó: Miló Viktória

Természetesen a hobbiboksz nem az általános köztudatban elterjedt „üsd-vágd nem apád, nem anyád” megfelelője, így a klasszikus irodai munkát vagy egyéb merevebb testtartással járó elfoglaltságot végző hobbisták, nem face to face egymás ellen harcolnak az edzéseken. 

Olyan is előfordul, hogy egy idő után keveslik a zsákolást, az iskolázást vagy a testük formálását és eljutnak egy olyan magasabb szintre, amikor már igényük is van arra, hogy kipróbálják magukat. Ez 10 emberből körülbelül 1 vagy 2 vendéget jelent

– tapasztalja.

Nagyon fontosnak tartja, hogy azok, akik sosem bokszoltak, sőt egyáltalán nem is sportoltak, jó edzőnél kezdjenek. A boksz nagyon összetett mozgáskultúrát képvisel, az állóképesség megalapozása mellett szükséges a speciális képességeket fejlesztő gyakorlatoknak a megfelelő átadása. „Sokat követel a sportág, de annál többet ad” – hangsúlyozta a sportoló.

Viki 46 éves és összesen 18 alkalommal állt a világbajnoki dobogó tetején különböző küzdősportokban. Szerinte vannak azok, akik ösztönből bokszolnak és vannak a tanult bokszolók.

Genetikailag az ösztönös bokszolók a legjobbak, mint nálunk a romák, aztán kiemelkedő teljesítményre képes az afrikai népcsoport is. A nagyon jó mozgáskultúrájuk miatt, ösztönből táncolnak és eltáncolnak. Ahogy a tánc a vérükben van, úgy az ökölvívás is, hiszen az is egy tánc a ringben. 

A tanult bokszoló megtanulja azt, hogy mit, miért és mikor csinál, azaz a másiknak a hibáira épít. Úgy véli, hogy a két adottság keveréke a legjobb. Természetesen hobbibokszolók esetében a taktikai rész nem kiemelt szempont, de az egészség és annak megtartása érdekében, a szökkenő lábgyakorlatok és a szív fölötti karmunka összetettsége mellett kifejezetten előnyös az elsajátítása. 

Igény van bőven, a sportági és a közéleti események azok, amelyek érdekes hatással vannak a hobbisták létszámára. „Mivel nem aerobikról, torna vagy tenisz jellegű szabadidősportról van szó, a boksz igazi áttörését és azzal párhuzamosan a szabadidősportba való beépülését a kétezres évek profi bajnokságai, Kokó, Madár, Balzsay Karcsi, Miló Viki – mosolyog – hozták meg Magyarországon.” Majd következtek a Valóvilág és a Sztárboksz sorozatok, amelyek hatására a civil lakosság is azt látta, hogy nem lehetetlen kesztyűt húzni és látványosan, már-már telt házig lerohanták az edzőtermeket.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.