BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Süli János: biztosra kell menni Paks II. létesítésiengedély-kérelmével

Tavaly három építési engedélyt adott ki az atomhivatal a két új atomblokk kapcsán, egy újabb vizsgálata pedig folyamatban van, de a fő kérelem még nem futott be hozzá. Eközben főszakértők sorát venné fel a Paks II. Atomerőmű Zrt.

A Paks II. atomerőmű építése érdekében olyan léte­sítésiengedély-kérelmet sze­retnénk beadni az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH), amelyről tudjuk, hogy 98 százalékban engedélyezhető is

– válaszolt a Világgazdaságnak a két új nukleáris blokk építéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János, aki a beadás várható időpontját ezért egyelőre nem jelölte meg. A korábbi közlésekben egyébként 2018 második fél éve szerepelt, de a miniszter akkor azt hangsúlyozta, hogy a biztonság a legfontosabb, nem a gyorsaság.

Az az elsődleges, hogy az orosz fővállalkozótól kapott létesítési tervek teljes egészében megfeleljenek a magyarországi előírásoknak

– mondta lapunknak. E célból (mint arról a Világgazdaság tavaly novemberben beszámolt) a Roszatommal együttműködik a hazai Pöyry Erőterv társaság. Süli János felidézte az elkerülendő finnországi példát is:

az ottani atomhatóság kénytelen volt átdolgozásra visszaadni a szintén Roszatom-kivitelezésű Hanhikivi I. atomerőmű létesítésiengedély-kérelmét.

Fotó: Paks II. zrt

Miközben tehát az OAH is várja a létesítésiengedély-kérelmet, az atomerőmű építéséhez kapcsolódóan kisebb súlyúakat már elbírált – tudta meg lapunk Fichtinger Gyulától, a hivatal főigazgatójától. Válasza szerint az OAH 2018-ban három engedélyt adott ki, egy újabbat pedig éppen vizsgál. Mindegyik esetben úgynevezett felvonulási épületről van szó (raktárról, irodáról, szerelőműhelyről). Ezek nem a majdani atomerőmű részei, és nem érintik a nukleáris biztonságot sem, építésüket azért kell mégis az OAH-nak engedélyeznie, mert a hivatal rendelkezik Paks II. teljes telephelyén általános építésügyi hatósági jogkörrel.

Az említett engedélyek kiadása egyébként nem volt teljesen zökkenőmentes. Paks II. 2017-ben két – eredetileg a fővállalkozó Roszatom által készített – kérelemcsomagot adott be, majd az év végén visszavonta őket, mert a kérelmeit megalapozó dokumentáció nem felelt meg minden szempontból a magyarországi előírásoknak. Tavaly új formában adtak be egy-egy új épületre vonatkozó kérelmet. Volt tavaly az OAH-nak egy harmadik ügye is:

a Paks II. Zrt. kérte egy 2016-os építési engedélyének módosítását – közölte még Fichtinger Gyula.

A két új 1200 megawattos blokkal kapcsolatos előkészületek állapotába enged betekintést az is, hogy éppen milyen képzettségű dolgozókra van felvétel. A projektcég – honlapja szerint – 17 magas képzettségű munkatársra, jellemzően főszakértőkre vadászik, többségüket a beruházás előkészítése és megvalósítása kapcsán keresi. Kiválasztaná a szimulátor instruktorát is, akinek már az új atomerőművi blokkokban foglalkoztatni kívánt műszaki személyzet elméleti és gyakorlati képzésével összefüggésben lesznek feladatai.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.