BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország felkészült arra, ha Oroszország leállítja a gázexportot

Elővigyázatossági lépéseket tesz a kormány a legrosszabb forgatókönyvre készülve.

Németország felkészült arra az esetre, ha Oroszország leállítaná a gázexportot az országba

 – mondta szerdán Robert Habeck gazdasági miniszter.

A Deutschlandfunk rádió kérdésére, hogy mit tenne a kormány, ha Oroszország leállítja a gázexportot, Habeck azt válaszolta, tavaszra és nyárra is rendelkezik elegendő tartalékkal,

a következő télre további intézkedéseket hozunk.

Fotó: Shutterstock

Tehát óvintézkedéseket teszünk a legrosszabb esetre is, ami még nem történt meg, mert az oroszok szállítanak

– mondta. Hozzátette, hogy rosszabb esetben Berlin „tartalékban tarthatja a széntüzelésű erőműveket, esetleg később is üzemben tarja őket”, azonban az a cél, hogy megújuló energiaforrásokból lássák el az országot. 

A BDI német iparszövetség korábban éles figyelmeztetést adott ki, amely szerint az energia- és gázárak további növekedése „a gazdaság összeomlásával fenyeget”. 

A helyzet olyan súlyos, hogy még a különböző ágazatokban működő, a telephelyükhöz lojális középvállalkozások is kénytelenek megfontolni a külföldre költözést

– tették hozzá. Robert Habeck korábban azt mondta, hogy a német kormány gondoskodott az ellátási válság elkerüléséről, „van elég földgáz”. Szakértők szerint Berlin tovább erősítheti az ellátás biztonságát egyrészt vásárlással, állami stratégiai földgáztartalék felhalmozásával, valamint szabályozással. 

Utóbbi azt jelenti, hogy beszerzési kötelezettséget írnak elő a piaci szereplőknek, vagyis kötelezővé teszik, hogy a fűtési szezon előtt elérjenek egy bizonyos gáztárolási szintet. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.