BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Zaporizhzhya Nuclear Power Plant

Műholdas képen is látszik, mire készülnek az ukrán atomerőműben

Még az idén legalább egyet újraindítanának a Zaporizzsjai Atomerőmű hat leállított reaktorából. Csakhogy a létesítmény Ukrajna Oroszország által elcsatolt területén, orosz félkatonai, illetve orosz és atomipari ellenőrzés alatt áll. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az ukrán nukleáris hatóság elveszítette a kapcsolatot egy újabb, az erőmű állapotáról adatokat küldő monitoringberendezéssel.

Háborús körülmények közepette indulna újra a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) orosz hivatalos közlések szerint. A létesítmény hidegleállásban lévő hat egységéből az idén legalább egy beüzemelne. Az intézkedésért az oroszországi Roszatom felelős, amely az érintett ukrajnai terület 2022. márciusi megszállása óta felügyeli az atomerőművet.

Atomerőmű, Zaporizzsja
Nagyon hiányzik a Zaporizzsjai Atomerőmű árama az ellátásból / Fotó: AFP

Már látszik a műholdas képen az előkészület

A térség áramellátásából kétségtelenül nagyon hiányzik az 5700 megawatt teljesítményű erőmű által termelt villamos energia. Az újraindítás előkészületeit sorra vette a litvániai Bellona Environmental Transparency Center, majd arra jutott, hogy minden lehetséges forgatókönyv rejt bizonyos kockázatokat. „A műholdas képeken látszik, hogy folynak az előkészületek” – jelezte újságíróknak a Bellona atomipari tanácsadója, Dmitrij Gorcsakov.

A ZNPP újraindításának előkészítését ukrán vélemények szerint is már ma el kell kezdeni – ezt az ukrajnai atomerőműveket felügyelő Energoatom előtt álló munkáról írja az Energobiznesz. Felidézi, hogy a ZNPP-nél a háború előtt 11 ezren dolgoztak, gondoskodtak a létesítmény biztonságos működéséről. Most viszont az ukrán Energiaügyi Minisztérium és az Energoatom is úgy látja, hogy a Roszatom által biztosított személyzeten belül nincs megfelelő számú, az erőmű összes jellemzőjét ismerő, a blokkok hatékony és felelősségteljes üzemeltetésére képes szakember.    

Kilőttek még egy mérőállomást az atomerőmű közelében

A ZNPP-nél tapasztalt biztonsági helyzetről számolt be friss jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Eszerint a ZNPP-től kapott tájékoztatás szerint a múlt héten katonai támadásban megsemmisült a létesítménytől 16 kilométerre lévő egyik külső sugárzásfigyelő állomás. Az eset tovább csökkentette annak a lehetőségét, hogy észlelni és mérni lehessen a telephelyen kívüli radioaktív kibocsátást. A NAÜ helyszínen tartózkodó szakértői csoportja a biztonsági helyzet miatt nem tudta elérni a helyszínt, hogy megbizonyosodjon a kárról.

Az ügynökség felidézi, hogy a 2022 eleje óta a ZNPP 30 kilométeres körzetében más sugárzásfigyelő állomások sem működnek különböző hosszúságú ideje a katonai konfliktus következtében keletkezett károk miatt. Összesen 14 állomás van, ebből 4 nem elérhető. Bár a telephelyen kívüli sugárzásfigyelő berendezések működése világszerte elengedhetetlen része a nukleáris biztonságnak,

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója hozzátette, hogy egy ilyen állomás elvesztése nincs közvetlen hatással a ZNPP biztonságára. Ám része a háború alatti biztonsági intézkedések folyamatos eróziójának, ami továbbra is mély aggodalomra ad okot.  

A NAÜ szakértői továbbra is robbanásokat hallottak bizonyos távolságra az atomerőműtől. A NAÜ csapata

  • a helyszínen figyelemmel kíséri a telephely hűtővíz-ellátását, miután egy éve a kahovkai gát lerombolása miatt az erőmű kénytelen volt alternatív hűtővízforrást keresni. Tizenegy új fúrt talajvízkút adja azt a vizet, amelyre szükség van az összes blokk és biztonsági rendszereik jelenlegi hidegleállási állapotához. Az üzem ugyanakkor igyekszik fenntartani a fő hűtőtava vízszintjét is, ez azonban különösen nagy kihívás a nyári melegben. A hűtőtó vízszintje az elmúlt évben 1,5 méterrel, alig több mint 15 méterre csökkent.
  • Folyamatosan ellenőrzi a telephely mind a hat fő irányítószobáját, megfigyelve annak a kulcsfontosságú üzemeltetőszemélyzetnek helyzetét, amelynek néhány tagját az elmúlt hónapokban nevezték ki.
  • Részt vett a 4-es reaktorblokk vészhelyzeti dízelgenerátorának tesztelésén. Az erőmű személyzete a telephelyen kívüli teljesítményvesztést szimulálta, az eredmény összhangban volt a biztonsági követelményekkel.
  • Június 23-án, vasárnap a NAÜ szakértői rutinszerű sugárzásfigyelést végeztek a telephely határán belüli bejárás során.

Újabb biztonsági felszerelés érkezett Ukrajnába

A Helmnyckij, a Rivnei és a Dél-ukrajnai Atomerőműben, valamint a csernobili telephelyen jelen lévő NAÜ-szakértők arról számoltak be, hogy a nukleáris biztonságot a katonai konfliktus hatásai ellenére fenntartják, beleértve az elmúlt hét több napján a légiriadókat is.

Június 27-én, csütörtökön, kora reggel a Dél-ukrajnai Atomerőmű NAÜ-szakértői a szállodájuk óvóhelyére mentek, miután kézi lőfegyverek hangját hallották a közelben.

Valóban katonai akciók zajlottak a régióban, de a szállodát és az atomerőművet nem vették célba. A tervezett karbantartás és üzemanyagcsere a Dél-ukrajnai Atomerőmű három blokkjából kettőben és a rivnei négy blokkjából egyben folytatódik. A csernobili telephelyen a NAÜ szakértői biztonságosan mozogtak. Az ügynökség a múlt héten két új tétel nukleáris biztonsági felszerelést szállított Ukrajnába. Ezzel 51-re nőtt a szállítások száma a konfliktus kezdete óta.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.