BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Orange,Industrial,Robot,Arms,Assemble,Skateboard,Style,Ev,Battery,Pack

Akkumulátorok: csökkennek az árak, de nem eléggé

Az évtized végéig a mostani hatszorosára kell növelni a globális energiatároló kapacitásokat a Nemzetközi Energia-ügynökség szerint. A többlet több mint 90 százalékát az akkumulátoroknak kell adniuk, a többit a szivattyús-tározós vízerőműveknek. Már ma is az energiaszektor használja az akkumulátorok bő 90 százalékát.

Az akkumulátorok használatának gyors bővítése kulcsfontosságú lesz a COP28-on kitűzött éghajlat- és energiabiztonsági célok eléréséhez – ezt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentette ki helyzetértékelésében. Hiába nőtt tavaly több mint kétszeresére az energiaszektorban való használatuk, globálisan a mostani energianennyiség hatszorosát kell akkumulátorokban tárolni ahhoz, hogy a világ teljesíthesse a 2030-ra kitűzött célokat.

akkumulátor
Még több akkumulátorra van szükség a zöld átmenethez / Fotó: Shutterstock


Zuhan a technológia ára, könnyebb a gyártóknak rákapcsolni

A múlt évben szinte az összes többi tiszta energiatechnológiánál jobban bővült az akkumulátorok használatának növekedése, mivel a csökkenő költségek, az innováció előmozdítása és a támogató iparpolitikák is erősítették a keresletet azon technológia iránt, amely kulcsfontosságú lesz a dubaji COP28 klímakonferencián körvonalazott éghajlat- és energiacélok eléréséhez.

A teljes akkumulátor-ökoszisztéma első átfogó elemzésében az IEA akkumulátorokról és biztonságos energiaátmenetekről szóló különjelentése meghatározza azt a szerepet, amelyet az akkumulátorok a megújuló energiaforrások mellett a fosszilis tüzelőanyagokból történő villamosenergia-termelés versenyképes, biztonságos és fenntartható alternatívájaként játszhatnak. A jelentés egyúttal alátámasztja, hogy elektromos hajtású járművekkel kell szén-dioxid-mentesíteni a közúti közlekedést.

Kevesebb mint 15 év alatt az akkumulátorok költségei több mint 90 százalékkal csökkentek, ami az egyik leggyorsabb csökkenés a tiszta energiatechnológiák terén. A legelterjedtebb típusú akkumulátorokat, a lítiumion-alapúakat jellemzően a fogyasztási cikkek elektronikájához kötik.

 Ma azonban az energiaszektor teszi ki a teljes akkumulátorszükséglet több mint 90 százalékát.

Csak 2023-ban világszerte több mint 130 százalékkal nőtt az akkumulátorok elterjedtsége az energiaszektorban, ez összesen plusz 42 gigawattnyi teljesítményt takar a villamosenergia-rendszerekben. A közlekedési ágazatban az akkumulátorok révén az elektromos autók eladása a 2020-as 3 millióról csaknem 14 millióra nőtt, és a következő években további erőteljes növekedés várható.

„A villamosenergia- és a közlekedési ágazat két kulcsfontosságú pillér a kibocsátás elég gyors csökkentésében ahhoz, hogy elérjük a COP28-on elfogadott célokat, és továbbra is nyitva maradjon a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásának lehetősége” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Kijelentette, hogy

  • az akkumulátorok mindkét területen az alapot adják,
  • felbecsülhetetlen a szerepük a megújuló energiaforrások bővítésében és a közlekedés villamosításában,
  • miközben biztonságos és fenntartható energiát biztosítanak a vállalkozások és a háztartások számára,
  • a napelemek és az akkumulátorok kombinációja ma versenyképes az új indiai szénerőművekkel.

Előállításuk már a következő néhány évben olcsóbb lesz Fatih Birol szerint, mint Kínában új széntüzelésű erőműveket építeni, vagy gáztüzelésűeket az Egyesült Államokban. Az akkumulátorok a szemünk előtt változtatják meg a világot.

A jelentés szerint már az évtized vége előtt jelentősen növelni kell az akkumulátorok bevetését, hogy a világ jó úton haladjon energia- és éghajlati céljai felé. Ebben a forgatókönyvben a teljes energiatároló kapacitás hatszorosára nő 2030-ra világszerte, a növekedés 90 százalékát az akkumulátorok teszik ki, a többit pedig a szivattyús-tározós vízerőművek. (Magyarországon az utóbbi megoldás is terítéken van.)

Oda települnek az akkumulátoros energiatárolók, ahol megújuló energiát termelnek

Azáltal, hogy a megújuló energiaforrások nagyobb arányát engedélyezik az energiarendszerben, és a villamosenergia-ellátást oda helyezik át, ahol arra a legnagyobb szükség van, az akkumulátorok elősegítik a COP28-on kitűzött célok elérését. Ezek közé tartozik

  • a megújuló energiaforrások kapacitásának megháromszorozása 2030-ig,
  • az energiahatékonyság javításának ütemének megkétszerezése
  • és a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás. 

A globális megújulóenergia-kapacitás 2030-ra történő megháromszorozásához 1500 gigawatt energiatárolásra lesz szükség, amelyből 1200 gigawatt akkumulátorból származik. Ha nem sikerül elegendő akkumulátort telepíteni, az a tiszta energiára való átállás megakadását kockáztatná az energiaszektorban.

Esik az ára, de nem eléggé

A jelentés megállapította, hogy az akkumulátorgyártás globális bővítése érdekében a költségeknek tovább kell csökkenniük a minőség és a technológia veszélyeztetése nélkül. Az energiabiztonság megköveteli az ellátási láncok nagyobb diverzitását is, beleértve az akkumulátorokban használt kritikus ásványi anyagok kitermelését és feldolgozását, továbbá maguknak az akkumulátoroknak a gyártását is. Az országok már most is foglalkoznak ilyen ambiciózus ipari programok támogatásával többek között az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Indiában. A globális akkumulátorgyártás több mint háromszorosára nőtt az elmúlt három évben. 

Míg ma Kína gyártja a legtöbb akkumulátort, a jelentés már azt mutatta ki, hogy az ilyen jellegű új beruházások 40 százaléka fejlett gazdaságokban, például az Egyesült Államokban és az Európai Unióban történik. 

Ha megépítik az összes, bejelentett akkumulátorgyárat, akkor ezeknek a gazdaságoknak talán már elég kapacitásuk lesz ahhoz, hogy 2030-ig megfelelően haladjanak a nettó nulla kibocsátás felé vezető úton.

A jelentés kitér arra a számos módra, amellyel az akkumulátorok költséghatékonyan támogatják a villamosenergia-biztonságot a tiszta energiára való átállás részeként. Például:

  • Az energiaszektorban segítenek kisimítani a szél- és a napenergia előállításának változékonyságát;
  • Az akkumulátoros tárolás enyhítheti a hálózat torlódását magas ellátottság idején;
  • A technológia megoldást kínál a felesleges megújuló villamos energia felfogására és tárolására, amely egyébként elveszne;
  • Rendkívüli műszaki szolgáltatásokat nyújt a hálózatnak, például feszültség- és frekvenciaszabályozást, amelyek segíthetik a rendszerüzemeltetőket;
  • Az akkumulátorok javíthatják azoknak az áramhoz való hozzáférését, akikhez eddig nem jutott el a vezetékes áram. 

Annak érdekében, hogy 2030-ra elérjék az egyetemes energiahozzáférést világszerte, 400 millió embernek segítenek a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban, hogy hozzájussanak az elektromos áramhoz olyan decentralizált megoldások révén, mint a háztartási napelemes rendszerek és az akkumulátoros minihálózatok.

MFB ESG
 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.