BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Kína kinézte magának az egyik legfontosabb orosz ásványkincset

Egy komplex, a bányászattól az akkumulátorgyártáson át az újrahasznosításig tartó lítiumprojektet terveznek Oroszországban. Kína máris ott van: beszáll a kutatásba és a technológia fejlesztésébe, talán az akkumulátorgyár építésébe is.

Orosz mércével is hatalmas lítiumprojektet készít elő a Norilszk Nikkel és a Roszatom vegyesvállalata, a Polar Lítium. A munkába az erről kötött megállapodás alapján bevonja a lítiumberuházásokban nagy tapasztalattal rendelkező kínai MCC International Incorporation társaságot.

lítium
Kínaiak vennének részt az orosz lítiumprojektben / Fotó: Roszatom

Az orosz lítiumkincs ötödét rejti a lelőhely

A lítium a Kola-félszigeten lévő északorosz kikötőváros, Murmanszk közelében lévő Kolmozerszkoje lelőhelyen található. Az ipari komplexum Moncsegorszk városban lenne – erről korábban Denisz Manturov miniszterelnök-helyettes nyilatkozott. 

A Polar Lítium már tavaly februárban megkapta a lítiumlelőhely fejlesztésének jogát. Várhatóan 45 ezer tonna lítium-hidroxidot állítanak elő. A lelőhelyen 75 millió tonna lítiumérc található. Ez Oroszország legnagyobb lítiumlelőhelye, itt található az ország lítiumkészletének 18,9 százaléka (más forrás szerint mintegy negyede). Az érc lítium-oxid-tartalma 1,13 százalék. A termelés két-három éven belül indulna. Kezdetben évi 400 ezer tonna ércet termelnének ki és dúsítanának. Igor Demigyov, a Polar Lítium vezérigazgatója szerint a murmanszki régióban 2030-ban

  • egy bányát,
  • egy feldolgozóüzemet évente körülbelül 2 millió tonna érc kitermelésére és dúsítására, valamint
  • egy vegyi és kohászati üzemet

terveznek építeni és üzembe helyezni.

A kínai partner szakemberei már tanulmányozzák a Kolmozerszkoje lelőhely ércének tulajdonságait, technológiát dolgoznak ki az ércdúsításra, a koncentrátum vegyi és kohászati feldolgozására, valamint kiszámítják a feldolgozóüzem berendezéseinek jellemzőit, a vegyi és kohászati termelést.

Magyarországon kísérleti projekt indult

A Mol Magyarországon Pusztaföldváron, az olajjal együtt felhozott vízből szeretné kinyerni az elsősorban akkumulátorgyártáshoz használt alkálifémet. A tervet már tavaly bejelentette. A kinyert vízből mintát küldött olyan külföldi laboratóriumoknak, amelyek eljárásokat dolgoznak ki az ilyen vízben lévő lítium és más, értékes anyagok kinyerésére. Néhány pozitív eredmény már van, de még nem biztos, hogy az egész kezdeményezés sikeres lesz – erről nemrég Kapes Dávid, a Mol új projektjeit összefogó terület vezetője nyilatkozott

Kedvező esetben egy olyan terméket állít elő a társaság, amelynek az árában megjelenik egy zöldprémium is. Az eljárás újszerűsége és kockázatai miatt azonban jól jönne a Molnak a kutatás-fejlesztési támogatás. Szakemberei szinte a társaság összese olajkútját megvizsgálják lítiumra és más anyagokra is. Találhatnak ugyanis magnéziumot, rezet és sok alapanyagot is.

Térségünkben most a szerbiai lítiumbányászati tervek kapnak nagy figyelmet.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.