BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Stock,Market,Declining,Chart,And,Oil,Pump,Jack,-,Abstract

Kilőtt az olaj ára, zuhan a tőzsde, pánikba estek a befektetők a Közel-Kelet miatt

Azonnal zuhantak a főbb részvényindexek, az olajár pedig megugrott, miután a Fehér Ház bejelentette, hogy Irán bármelyik percben megtámadhatja Izraelt. A piac az ellátási zavarok megnövekedett kockázatára reagált, ugyanis a Közel-Kelet kardinális jelentőségű a világ energiaellátásában.

Az amerikai tőzsdenyitás után a technológiai részvények S&P 500 mutatója több mint 1 százalékkal esett az előző napi rekordzáráshoz képest, a Nasdaq Composite 1,7 százalékkal csökkent, mint ahogy a kincstárjegyek hozama is kisebb lett. A Brent nyersolaj határidős jegyzési árfolyama 4 százalékkal emelkedett, hordója 74,5 dollárba került a keddi kereskedési nap közepére a Közel-Keletről érkező hírek után.

Stock,Market,Declining,Chart,And,Oil,Pump,Jack,-,Abstract
közel-kelet
A közel-keleti konfliktus újabb fokozatba léphet, pánikba este a befektetők / Fotó: Shutterstock

Mindez azután történt, hogy az Egyesült Államok bejelentette, Irán ballisztikus rakétákat indíthat a zsidó állam ellen. Joe Biden kormányzata kijelentette, hogy segíti Izrael védelmét, és súlyos következményeket helyezett kilátásba Iránnal szemben, ha valóban támad.

Vagyis egyre nagyobb annak a kockázata is, hogy az Egyesült Államok belekeveredik a közel-keleti háborúba.

A piac érzékenyen reagált az Irán és Izrael közötti fegyveres konfliktus lehetőségére, mert attól tartanak, hogy megzavarja a közel-keleti olajellátás stabilitását. Az aggodalmak középpontjában az áll, hogy ha a konfliktus továbbterjed az olajtermelő országok kulcsfontosságú infrastruktúrájára, akkor az ellátási problémákat okozhat.

Bizonytalan a kilátás a Közel-Keleten, és így az energiapiacon is

Iránnak ugyanis erős a befolyása a régió olajexportjára. A harcok bármilyen eszkalálódása akadályozhatja az exportot, ami pedig várhatóan felhajtja az árakat. A geopolitikai feszültség miatt az árak várhatóan továbbra is ingadozni fognak, ám ha a perzsa állam valóban megtámadná Izraelt, akkor az olajárak jócskán megugorhatnak. Ez pedig szinte az egész világot, így Magyarországot is érintené közvetetten, például az üzemanyagárak tekintetében.

Hüvelykujjszabályként elmondható, hogy az olajárak 5 százalékos emelkedése körülbelül 0,1 százalékponttal növeli a fejlett gazdaságok inflációját. Ezért úgy véljük, hogy az olajárak sokkal nagyobb (és tartós) emelkedése kellene ahhoz, hogy a központi bankok reagáljanak a fejleményekre 

– írta elemzésében a brit Capital Economics gazdaságkutató intézet.

A Közel-Kelet, különösen a Perzsa-öböl, alapvető fontosságú a globális energiaellátás szempontjából, bármilyen zavar messzemenő következményekkel járhat a világ energiapiacain – magyarázta az Oilprice.com.

Az Izrael és Irán közötti feszültség magasabb fokra lépett, miután a zsidó állam több körben megtámadta az Irán által támogatott, libanoni Hezbollah milíciát, és likvidálta a vezetőit.

Irán bármelyik pillanatban megtámadhatja Izraelt

A perzsa ország ballisztikus rakéták sorozatával indíthat támadást az amerikaiak szerint. Izrael folytatja a Libanon elleni támadást és légicsapásokat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.