BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kreativitás és játékosság: így jellemezte a magyar csapat fogásait a zsűri a Bocuse d’Or szakácsversenyen

Magyar idő szerint 13 óra 8 perckor tálal a magyar szakácsduó a Bocuse d’Or lyoni szakácsversenyen. Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis sikeresen megugrotta a konyhai bepakolás akadályt, majd kezdődhetett a főzés. A versenyen a csapatoknak 5 óra és 35 perc áll rendelkezésükre két fogás, egy hal- és egy húsétel lekészítéséhez, illetve 3 köret megfőzésére. A csapat trénere a 2016-os verseny győztes séfje, Széll Tamás.

A tálalás és az első falatokat követően a zsűri tagjai elégedettek voltak a magyar ételekkel. A gyermekmenü fogásainál külön kiemelték, hogy értékelik a kreativitást és a játékosságot, amit a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis belevitt az ételekbe. A magyar csapatnak most 15 óráig van ideje kitakarítani a konyhájukat, majd eredményhirdetés magyar idő szerint 18 órakor várható. 

A magyar csapat ételei:

  • tükörtojás gombával, savanyúsággal, citromos kakukkfűvel és krémes tojássárgájával,
  • mártás érlelt magyar sajttal, sütőtökkel és tökös olajjal, 
  • rose savanyított gyökérzöldségekből, folyékony burgonyából, koszorúból, aromás fűszernövényekből és érlelt sajtból,
  • hideg sütőtökleves, sütőtökkel és petrezselyemmel töltött uborka, zabtejszínhab tormával és füstölt olajjal pácolt borsó,
  • ördöghal budapesti módra enyhén füstölt fésűkagylóval, sötét hínárral, citromos-túrós croutonnal. Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel.
OVAL LINGOTTO, TURIN, ITALY - 2018/06/12: President of jury Tamas Szell (C) looks on during the Europe 2018 Bocuse d'Or International culinary competition. Best ten teams will access to the world final in Lyon in 2019.
Fotó:  Nicolò Campo / LightRocket via Getty Images

A magyar csapat 10 másodperccel a vége előtt fejezte be az ételek díszítését. A tányérok már a zsűri és a gyermekek előtt vannak.

Tehát a csapatoknak két ételt kell prezentálniuk, egy halételt, aminek tartalmaznia kell az ördöghalat. A második fogásnak egy három ételből álló gyermekmenünek kell lennie, tartalmaznia kell sütőtököt és tojást. Az előételnek vegánnak kell lennie.

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kell készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagi már ismertek néhány hete. 

Ezek szerint a csapatoknak ördöghalból, fekete kagyló és Szent Jakab kagyló felhasználásával kell lenyűgözniük a zsűri tagjait.

A 2023-as lyoni döntő másik témája, a tányértéma formabontó és forradalmi. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kell készíteniük, három fogást 15 személyre. A szervezők szerint ez garantáltam sok kreatív megoldást és meglepő fordulatot hordoz magában.

A szakácsszakma Oscar-díja: minden, amit tudni érdemes a Bocuse d’Or versenyről

Jelenleg is zajlik Lyonban a Bocuse d’Or szakácsverseny, amelyen az idén is indult magyar csapat. Dalnoki Bence, Széll Tamás és Nyikos Patrik ma délelőtt, a program második versenynapján főzött. A versenyt először 1987-ben rendezték meg, azóta azonban sokat változtak a szabályok és a lebonyolítás. Cikkünkben összeszedtük, hogy mit érdemes tudni a szakácsok Oscar-díjáról.

A három fogás mindegyikében kell szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lenni, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepel. Alapvetően nagyon örülünk az alapanyagoknak, a sütőtök és a tojás nagyon jó, a 45 tányér elkészítése azonban tartogat kihívásokat. Jók leszünk, tudunk majd jót főzni mindezekből, csak kicsit újra kell terveznünk az egészet. De a Bocuse d’Or erről (is) szól

– tette hozzá Dalnoki Bence.

A chef watches chefs competing in the 2023 Bocuse d’Or competition at the SIRHA (Salon International de la Restauration, de l’Hotellerie et de l’Alimentation) in the Chassieu Eurexpo hall near Lyon on January 22, 2023
Fotó: AFP

Szeretjük az ördöghalat. Fehér húsú, egyszerű, tiszta ízű, és ha nagyon jól van elkészítve, szaftosabb, mint bármelyik másik hal. A tengeri alapanyagok hátrányt jelentenek a közép-európai és előnyt az északi országok számára, hiszen a mi konyhánkra nem jellemzők, de ez nem gátolhat bennünket a céljaink elérésében

– árulta el Dalnoki Bence  a Bocuse d’Or akadémia honlapján.

Az idei versenyre az eddigiekhez hasonlóan 24 ország csapata jutott ki.

  • Norvégia
  • Kína
  • Belgium
  • Marokkó
  • Japán
  • Chile
  • Új-Zéland
  • Kanada
  • Svájc
  • Nagy-Britannia
  • Svédország
  • Srí Lanka
  • Dánia
  • Magyarország
  • Kolumbia
  • Franciaország
  • Dél-Korea
  • Észtország
  • Mexikó
  • Ausztrália
  • Izland
  • Egyesült Államok
  • Finnország
  • Mauritius

Bocuse d’Or: az első akadályt leküzdötték Széll Tamásék Lyonban

Jó hírek érkeztek a Bocuse d’Or magyar csapatáról. Pontosan két óra múlva tálalják fel az első ételt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.