BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kémkedés miatt ítéltek el egy testvérpárt Svédországban

A fivérek nagyjából 10 éven keresztül szivárogtatott ki információkat Svédországból Moszkva számára. Az idősebb testvér a svéd biztonsági szolgálatnál és a fegyveres erőknél is dolgozott korábban.

Egy svéd bíróság bűnösnek találta a svéd fegyveres erők egykori alkalmazottját és testvérét Oroszország részére való kémkedésben – írta meg a Reuters. A 42 és 35 éves férfiakat tavaly vették őrizetbe. Minden vádat tagadtak. 

Fotó: AFP

A kerületi bíróság két testvért kémkedésért, az idősebbet pedig minősített adatok jogosulatlan kezeléséért ítél el 

– olvasható a stockholmi kerületi bíróság közleményében. 

A fivérek súlyos büntetést kaptak, 

az idősebbiket életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, az öccse pedig 9 év 10 hónapot kapott. 

A vád szerint a két férfi legalább egy évtizeden keresztül látta el titkos információkkal a GRU orosz hírszerző ügynökséget.

Legutóbb tavaly év végén írtunk arról, hogy orosz kémeket fogtak Európában. December közepén Berlinben tartóztattak le egy magas rangú hírszerző tisztet, aki szigorúan titkos információkat szivárogtatott ki Oroszországnak az ukrajnai háborúról. Az orosz hírszerzés alvó ügynökök aktiválásával ellensúlyozza a 600 diplomata és tisztviselő kiutasításával elszenvedett idei vesztséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.