BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyolország tíz Leopard 2 harckocsit ad Ukrajnának

Az ukrán katonák kiképzése már folyik Spanyolországban.

Spanyolország tíz Leopard 2 típusú harckocsit ad hamarosan Ukrajnának – jelentette be Pedro Sánchez spanyol kormányfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Belgium's retired tanks gain value as they can be supplied to Ukraine
TOURNAI, BELGIUM - FEBRUARY 02: German-made Leopard 1 tanks, which were removed from the Belgian army's inventory years ago and sold to a defense industry company are seen at a warehouse in Tournai, Belgium on February 02, 2023. The Belgian government is considering buying back the tanks from the Belgian defense company OIP Land Systems at a "reasonable price" to send them to Ukraine, but has yet to succeed. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Sánchez megerősítette Margarita Robles védelmi miniszter korábbi nyilatkozatát, hogy Spanyolország hat harckocsit ad Ukrajnának, de hozzátette, hogy a jövőben ez a szám tízre növekszik.

Ezt az elkövetkező hetekben vagy hónapokban szándékozunk lebonyolítani

 – fűzte hozzá Sánchez az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Zelenszkij üdvözölte a tényt, hogy Spanyolország is csatlakozott azoknak az országoknak a koalíciójához, amelyek ilyen típusú harckocsikkal látják el az ukrán hadsereget. Megjegyezte, hogy már zajlik ukrán katonák kiképzése Spanyolországban a harckocsik használatára.  

„Arra törekszünk, hogy összhangba hozzuk a harckocsik szállítását az ukrán katonák kiképzésének befejeztével” – tette hozzá Sánchez, aki nem zárta ki, hogy az Ukrajnának adott Leopard harckocsik száma még tovább nőhet. Zelenszkijjel folytatott megbeszélése előtt a spanyol kormányfő felkereste a Kijev megyei Bucsát és Irpinyt, azokat a településeket, ahol az orosz hadsereg tavaly súlyos atrocitásokat követett el.

Bucsa és Irpiny megmutatják Putyin barbárságának sebeit és hegeit. Oroszország nem nyeri meg ezt a háborút. Egész Spanyolország Ukrajnával van

– írta Sánchez a Twitteren.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.