BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mesterséges intelligenciát lebuktató rendszert vezet be a Google a nyáron

A mesterséges intelligencia segítségével alkotott képek Ferenc pápáról vagy Donald Trumpról már hónapok óta terjednek az interneten. A Google egy új funkciót vezet be, amely segít megállapítani, hogy egy adott képet a mesterséges intelligencia generált-e. Ezzel a felhasználók nagyobb biztonságban lesznek a hamis hírekkel szemben.

A Google 2023 nyarán vezeti be az új technológiáját, amelynek segítségével a felhasználók meggyőződhetnek róla, hogy egy kép valódi, vagy a mesterséges intelligencia generálta-e. A program felfejti az elektronikus képekbe ágyazott rejtett információkat, amelyekből megállapíthatók az MI nyomai – erről a vállalat adott közzé tájékoztatót.

Fotó: AFP

A Business Insider írt róla, hogy a Google segítségével a jövőben nem kell majd attól félni, hogy egy hamis kép becsapja a felhasználókat. A tech óriás a Google I/O konferencián mutatta be az új fejlesztését.

Az új eszköz a Google keresőjében lesz megtalálható, az elnevezése az lesz, hogy About this image (magyarul: erről a képről). 

A funkció használatával a Google tájékoztatja a felhasználót arról, hogy a képet mikor indexelte először a keresőmotor, hol jelent meg először, és hogy megjelent-e hír- vagy tényellenőrző weboldalakon.

Az About this image opciót a képek feletti három pontra kattintva lehet majd elérni, 

illetve a Google Lens és a Google applikáció is rendelkezni fog ezzel a lehetőséggel.

A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a művészetet

A befektetők több milliárd dolláros új iparágat látnak az algoritmusokban, az alkotók viszont morális és etikai kérdéseken merengenek, és attól is félnek, hogy elveszítik a munkájukat.

A Google keresési termékmenedzsere, Cory Dunton elmondta, hogy a cég már dolgozik a saját szöveg-kép generátorán, de hozzátette, hogy a programjukkal létrehozott képek mind tartalmazni fognak olyan adatokat, amelyek jelezni fogják, hogy MI alkotta fájlról van szó.

Fotó: AFP

A fehér pufi kabátos Ferenc pápát ábrázoló képet, amely bejárta az internetet, a Midjourney képgenerátorral hozták létre. Ez ugyan még egy ártatlanabb kép volt, de a technológia nyújtotta lehetőségek ennél sokkal veszélyesebb alkotásokat is képesek lehetnek létrehozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.