BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Woman having a good time with her boyfriend in Tokyo at night
A japán főváros önkormányzata összeboronálná a magányosokat, társkereső alkalmazást fejleszt.

Olyan ütemben csökken Japán lakossága, hogy a tokiói városháza is beszállt a házasságközvetítésbe

A japán főváros önkormányzata aktívan beszállt a magányosok összeboronálásába. A tokiói városháza rendezvényeket szervez, külön honlapon látja el tanácsokkal a szerelmeseket, most pedig társkereső alkalmazást fejleszt.

Tokió vezetése nem szokványos feladatot vállalt magára azzal, hogy összeboronálná a párkeresőket. Az önkormányzat tanácsokat és általános információkat tartalmazó, külön oldalt hozott létre a szerelmeseknek, a magányosoknak pedig már fejleszti a társkereső alkalmazását telefonra és számítógépre egyaránt – mondta az egyik tisztviselő csütörtökön.

Woman having a good time w
A japán főváros önkormányzata összeboronálná a magányosokat, társkereső alkalmazást fejleszt. ith her boyfriend in Tokyo at night
A japán főváros önkormányzata összeboronálná a magányosokat, társkereső alkalmazást fejleszt / Fotó: Getty Images

Az alkalmazásról egyelőre nem tudni a részleteket, ám az AP hírügynökség úgy értesült, hogy az applikációban a párkeresőknek meg kellene adniuk 

  • a magasságukat, 
  • az állásukat 
  • és a végzettségüket.

A tokiói városháza azonban nemcsak az online térben, hanem a offline-ban is segít a pártalálásban. Japán fővárosának önkormányzata olyan rendezvényeket is szponzorál, ahol az egyedülállók találkozhatnak, a párok házassági tanácsokat kaphatnak, a szerelmesek pedig manga képregényekben vagy dalokban örökíthetik meg az első találkozásuk történetét.

Miért foglalkozik a tokiói városháza kerítéssel?

Japánban történelmi mélypontra esett a házasságkötések száma az egészségügyi minisztérium szerdai közlése szerint. Tavaly a japánok 474 717 házasságot kötöttek, ami 30 ezerrel kevesebb az előző évihez képest. A születések száma is csökkent, 770 759-ről 727 277-re. A számok a korábbiak töredékére estek, az 1970-es évek „baby boom” időszakában  például évente több mint 2 millió gyermek született az ázsiai országban.

Országos szinten a demográfiai válság súlyos munkaerőhiányt okozott. A kormány ezt anyagi támogatásokkal próbálja ellensúlyozni, például a gyermekes családok támogatásával és gyermekgondozási intézmények létesítésével, de lazított a bevándorlási politikáján is, hogy az égető munkaerőhiányt külföldi munkavállalókkal is enyhítse.

Ennyi azonban nem lesz elég, mert a hosszú japán munkanapok nem túlzottan vonzók, ráadásul a gyereknevelés is meglehetősen drága. A szigetország társadalmi, kulturális változása elengedhetetlen ahhoz, hogy a lakosok több gyermeket vállaljanak, a külföldiek pedig örömmel válasszák Japánt a munkavégzésre és a letelepedésre.

Vendégmunkások nélkül összeomlana a japán gazdaság

Japán rekordot döntött a bevándorlók számában, ám még így is elmarad a fejlett országok átlagától. Ha a távol-keleti ország nem képes nagyobb ütemben növelni a külföldi munkavállalók számát, akkor gazdasága visszaeshet, a jóléti rendszer pedig csődöt mondhat. A japán vállalatok többsége munkaerőhiánnyal küzd, de a társadalomban továbbra is él az idegengyűlölet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.