A fejlett világban egyre elterjedtebbé váltak a nagyüzemben előállított, olcsó, ám tápanyagszegény élelmiszerek. Ennek a káros hatásait már megfigyelték a brit gyerekeken.
Az egészséges és fenntartható élelmezésért küzdő The Food Foundation szerdán közzétett jelentése szerint a brit ötévesek átlagos magassága 2013 óta csökken, az elhízás mértéke csaknem harmadával, a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált tinédzserek száma pedig ötödével nőtt az elmúlt évtizedben.
Csökkent az egészségesben eltölthető, várható élettartam az elmúlt évtizedben.
A kutatók megállapították, hogy a kisgyerekek egészségromlásához főként az olcsó, többszörösen feldolgozott élelmiszerek agresszív marketingje, az alapvető tápanyagokat nélkülöző étrendek, valamint a szegénység és a nélkülözés magas szintje vezetett.
Az „olcsó gyorsételek agresszív népszerűsítése”, valamint a szegénység és a nélkülözés okozta élelmiszer-bizonytalanság azt jelenti, hogy a gyerekek olyan környezetben élnek, amely szinte lehetetlenné teszi a számukra az egészséges táplálkozást – jegyezték meg a kutatók.
A szakértők egyúttal megkongatták a vészharangot, hogy milliók állnak elkerülhető megbetegedések küszöbén. Az alapítvány munkatársai úgy látják, hogy drasztikus ellenintézkedések nélkül
egy nemzedék nőhet fel úgy, hogy egész életében étrenddel kapcsolatos betegségekkel és az azokkal való együttélés miatti mentális problémákkal küzd, ami korai elhalálozáshoz vezet.
Egészségügyi szakértők és politikusok is arra figyelmeztetnek, hogy az egészségtelen étrend miatt betegséggel küzdők túlterhelik az egészségügyi rendszert, egyúttal évtizedekre meggyengíthetik a gazdaságot. Az egyik egészségügyi szakszervezet pedig már júniusban egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.
Henry Dimbleby, a brit élelmezési stratégia megalkotója a The Guardiannek elmondta, hogy a gyermekek egészségromlása „a brit élelmezési rendszer kudarcainak megdöbbentő és mélyen szomorú eredménye”. A szakértő szerint megfizethetővé kell tenni az egészséges és fenntartható élelmiszereket, miközben gátat kell szabni a gyorsételek fogyasztásának.
Régebben úgy gondoltuk, hogy a (minőségi) alultápláltság és az elhízás kombinációja az alacsony és közepes jövedelmű országok jellemzője. Ezt most Nagy-Britanniában láthatjuk 2024-ben
– jelentette ki Michael Marmot, az UCL elemzője.
A cukorbetegség évekkel korábban jelezhetIdegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukor-anyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a diabétesz megelőzését és hatékonyabb kezelését. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.