BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izraeli telepeseket szankcionált az EU súlyos emberi jogi visszaélésekért

Az Európai Unió Tanácsa szerint az intézkedés hatálya alá vont egyének és csoportok súlyos és rendszeres emberi jogi visszaéléseket követtek el palesztinok ellen. Az érintett izraeli telepeseket ezentúl korlátozások széles köre sújtja majd.

Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be öt izraeli telepessel és három izraeli csoporttal szemben, akik és amelyek felelősek Ciszjordániában élő palesztinokkal szemben elkövetett súlyos és rendszeres emberi jogi visszaélésekért – tudatta az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

Israeli settler activists gather at Gaza border calling for building of new Jewish settlementsEREZ, ISRAEL - FEBRUARY 29: Israeli soldiers gather as Israeli settler activists attempting to enter Gazan territory from the Erez Border Crossing between northern Gaza and Israel on February 29, 2024. Israeli Jewish settler groups participate in a protest crossing into the Gaza territory, demanding the establishment of new settlements as Israeli offensive continues in the Gaza Strip. Mostafa Alkharouf / Anadolu (Photo by Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP), telepes, izraeli telepes,
Izraeli telepeseket szankcionált az EU / Fotó: AFP

A brüsszeli közlemény szerint a jegyzékbe vett emberek és csoportok felelősek a mindenkit megillető, az elérhető legmagasabb szintű testi és szellemi sérthetetlenséghez való joggal, a tulajdonhoz való joggal, a magán- és családi élethez való joggal, a vallás vagy meggyőződés szabadságához és az oktatáshoz való joggal való visszaélésért.

Az érintettek erőszakot követtek el, fizikailag és verbálisan zaklattak palesztinokat, 

illetve fenyegettek meg ciszjordániai pásztorközösségeket. A jegyzékbe vételek között szerepel egy erőszakos aktivistákból álló izraeli csoport, amely támadások elkövetésével rendszeresen akadályozza meg az élelmiszert, vizet és üzemanyagot Gázába vivő humanitárius segélyszállítmányok célba jutását. Egy másik szankcionált izraeli szervezet nyíltan etnikai tisztogatásra szólított fel a palesztinokkal szemben – írták.

Az Európai Unió 2020. december 7-én hozott létre globális szankciórendszert, hogy az elkövetés helyétől és az elkövetők kilététől függetlenül 

világszerte fellépjen azokkal szemben, akik súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelősek.

A globális szankciórendszer az EU álláspontja szerint elősegíti számos kulcsfontosságú uniós cél elérését, így például a béke megőrzését, a nemzetközi biztonság megerősítését, valamint a demokrácia, a nemzetközi jog és az emberi jogok megszilárdítását és előmozdítását. A szankciók azokra a személyekre és szervezetekre összpontosítanak, akiknek és amelyeknek a tevékenysége veszélyezteti ezeket az értékeket.

A megszorító intézkedések EU-s beutazási tilalmat írnak elő a listán szereplő személyekkel, illetve pénzeszközök befagyasztását a magánszemélyekkel és szervezetekkel szemben. Ezenkívül az EU-s állampolgároknak vagy az EU-ban bejegyzett szervezeteknek tilos közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket rendelkezésre bocsátaniuk a jegyzékben szereplők részére.

Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében bevezetett intézkedések jelenleg 113 személyre és 31 szervezetre vonatkoznak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.