BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Tesla Optimus Humanoid Robot at The 2023 WAIC in Shanghai

Jövőre érkeznek a Tesla humanoid robotjai

Elon Musk szerint 2025-ben megkezdődik a humanoid robotok termelése, de a Tesla első körben csak belső felhasználásra szánja a gépeket. A cégvezér még 2021-ben jelentette be, hogy robotok gyártásába kezd, 2022-ben pedig bemutatta a prototípust, amelyet azóta továbbfejlesztettek.

 A Tesla a jövő évtől megkezdi a humanoid robotok gyártását – írta Elon Musk a közösségi médiában. Musk szerint a gépeket először a Tesla üzemeiben állítják munkába, majd 2026-tól bárki megvásárolhatja. A világ leggazdagabb embere áprilisban még az év végi startot említette, de úgy tűnik, hogy csúszik a projekt.

Visitors are visiting the second generation Optimus humanoid robot introduced by Tesla at the 2024 World Artificial Intelligence Conference in Shanghai, China, on July 4, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A robotok kiválthatják a megterhelő munkát / Fotó: AFP

A cégvezér még 2021-ben jelentette be, hogy robotok gyártásába kezd, amit sokan kétkedve fogadtak. Musk akkor azt mondta, hogy a prototípus fejlesztés alatt áll és három-öt éven belül tömeges forgalomba kerül, valamint 20 ezer dollárért lehet majd beszerezni. Az üzletember 2022-ben mutatta be az Optimus nevű humanoid robotot a Tesla AI Day rendezvényén, a kaliforniai Szilícium-völgyben. 

Az eseményen a robot integetett a tömegnek, felemelte a térdét, és elsétált. Levetítettek egy videót is, amielyen a humanoid gép egyszerű feladatokat végzett el, például virágot öntözött és tárgyakat emelt. A milliárdos szerint a gépek a jövőben kiválthatják az alacsonyan fizetett, fizikailag megterhelő és monoton munkát, vagy éppen a házimunkában is besegíthetnek.

 

Musk úgy véli, hogy a robotok megváltoztatják a civilizációt: az alkalmazásuk után megszűnik a szegénység, az embereknek pedig több szabadidejük lesz. A cégvezér kijelentette: a Tesla biztosítani akarja, hogy az átmenet egy olyan társadalomba, amelyben robotok végzik a munkát, és az emberek élvezik ennek előnyeit, biztonságos legyen.

Az üzletember arról is beszélt, hogy a jövőben a Tesla legnyereségesebb üzletága a robotok értékesítése lesz.

Ugyanakkor Musk arról ismert, hogy szoros határidőket szab meg, amelyeket nem mindig tart be. Például 2019-ben kijelentette, hogy a Tesla 2020-tól önvezető taxikat állít forgalomba, de ez azóta sem történt meg, a milliárdos idén augusztusra ígérte a robottaxik bemutatását. Viszont Musk sok tervével szemben a robotokból már léteznek működő prototípusok.

A Tesla vezérigazgatójának igyekeznie kell, hiszen a riválisok sem tétlenkednek: a dél-koreai kézbe került Boston Dynamics Atlas néven mutatta be saját megoldását, míg a kaliforniai Figure startup 70 millió dollárt gyűjtött össze egy humanoid robot kifejlesztésére. A kínai kormány 2025-re legyártaná az első humanoid robotokat.

Amerikában már lángszórós robotkutyát is lehet venni

Az Egyesült Államokban már kapható a Thermonator nevet viselő, lángszóróval felszerelt robotkutya, amelynek birtoklása valamilyen okból kifolyólag még csak nem is tilos. Ahhoz képest, hogy egy lángszórós robotról van szó, az eszköz ára nem is kifejezetten borsos, már 9420 dollárért (kevesebb mint 3,5 millió forint) meg lehet venni. A kiszállítás Magyarországra további 3751 dollárba (1,4 millió forint) kerül.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.