BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Amazon River Dolphin, Pink River Dolphin or Boto (Inia geoffrensis), extremely rare picture of wild animal breaching, Threatened species (IUCN Red List), along Rio Negro, Amazon river basin, Amazonas state, Manaus, Brazil, South America

Becsipezik az amazonasi rózsaszín delfineket

A szárazsággal járó éghajlatváltozás hatásait vizsgálják az Amazonas vidéken lévő Tefé-tóban élő ritka delfineken azért, hogy a jövőben elkerüljék a tavalyi szárazság következtében bekövetkezett tömeges pusztulásukat. A vizsgálatok után csippel engedik vissza az állatokat, amelyen keresztül már a víz hőmérsékletét is tudják követni a kutatók.

A kutatócsoport húsz delfin befogását tervezi, majd a biopszia és a becsipezés után visszaengedik őket az amazonasi Tefé-folyóba, hogy megfigyeljék, hogyan hat rájuk a hosszú száraz időszak következtében extrém melegre emelkedett víz is – írja a Reuters.

Bechipezik
Becsipezik a rózsaszín delfineket / Fotó: AFP

Biológusokból, állatorvosokból és halászokból álló csoport édesvízi delfineket fogott ki ideiglenesen az Amazonas-medence egyik tavából. A kutatók tanulmányozni akarják a delfinek egészségi állapotát, hogy a későbbiekben elkerüljék a tavalyi szárazsággal járó tömeges pusztulásukat.

A delfineket vérvételre és egyéb vizsgálatokra hozták a partra, amelyek során egy mikrocsipet is kaptak, hogy azon keresztül nyomon tudják követni a viselkedésüket.

Ezt követően a delfinek visszakerülnek az Amazonas-medencében található Tefé-tóba. A halászok a befogás alatt vigyáznak  a fizikai és lelki épségükre, valamint arra is, hogy a nőstényeket ne szakítsák el az utódaiktól.

Engedte magát, és minden tesztet el tudtunk végezni rajta. Egészségesnek tűnt.

– mondta Miriam Marmontel, a projekt vezetője, aki a Mamirauá Fenntartható Fejlődés Intézetének munkatársa.

Az intézet az expedíciót legfeljebb 20 delfin ideiglenes befogására tervezte.

A kifogás után biopsziát végeznek rajtuk, hogy megállapítsák, van-e szennyeződés a zsírjukban, valamint mikrocsipet helyeznek a hátukra, amely lehetővé teszi a kutatók számára azt, hogy nyomon kövessék a delfinek mozgását és úszási mélységét, valamint ezzel a módszerrel távolról tudják követni a víz hőmérsékletét is. 

Az amazóniai esőerdők történetében a tavalyi leghosszabb ideig tartó szárazság következtében, több mint 200 folyami delfin tetemére bukkantak az Amazonas folyó egyik mellékfolyója által alkotott Tefé-tóban.

Az aszály idején a folyó alacsony vízszintje miatt, olyan meleg volt a víz, amely a delfinek számára már elviselhetetlen volt – állítják a kutatók. A víz oxigénhiánya miatt, halak ezrei pusztultak el az Amazonas folyóban.

Bechipezik
Becsipezik a Tefé-tóban élő delfineket / Fotó: Shutterstock

Marmontel reméli, hogy még az idei aszály előtt sikerül megállapítaniuk, hogy mi okozta a tavalyi haláleseteket, mert akkor gyorsabban tudnak reagálni, már a száraz időszak megkezdése idején.

Az a célunk, hogy többet megtudjunk a delfinek egészségéről egy olyan időszakban, amikor a vízszint csökkenni kezd, a hőmérséklet pedig emelkedik. Be akarjuk azonosítani, hogy a tavalyi eset a magasabb hőmérséklet következménye volt, vagy pedig valamilyen toxin szennyezte be a vizet

– mondta a Reutersnek.

A projektet a kaliforniai National Marine Mammal Foundation támogatja, amelynek kutatói segítenek a delfinek ultrahangos vizsgálatainak elvégzésében is.

Marmontel elmondta, hogy tavaly a delfinek kedvenc helyén, a Solimoes folyó mellett, a Tefé-tóban, egy 45 kilométeres vízterületen pusztultak el a legtöbben.

A 2023-as aszály idején a tó vize elérte a 40,9 Celsius-fokot, ami több mint 10 fokkal volt magasabb az év többi időszakában mért átlaghőmérséklethez képest. A víz jelenleg 30 Celsius-fokos

– mondta Ayan Fleischmann, a Mamirauá Intézet geotudományi kutatója.

A környezetvédelmi aktivisták a szokatlan körülmények miatt az éghajlatváltozással járó egyre nagyobb szárazságot és hosszabb ideig tartó hőhullámokat okolják. A globális felmelegedés szerepe a tavalyi amazóniai aszályban egyelőre nem tisztázott, a kutatók más tényezőket is figyelembe vesznek, mint például az El Niño időjárási jelenséget.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.