BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Minden, amit tudni kell a szerdán induló Sziget Fesztiválról

Idén 30. alkalommal rendezik meg a Sziget Fesztivált a Hajógyári-szigeten. A fesztiválon 50 színpadon és sátorban ezernél is több programmal várják a szervezők a vendégeket. A sztárfellépők között olyan előadók szerepelnek, mint Kylie Minogue, Liam Gallagher, Martin Garrix vagy Sam Smith.

Sokszínű programmal várja a látogatókat idén a Sziget Nagyszínpada, melynek headliner felhozatalában ott lesz az első napon a „pop örökös királynője”, Kylie Minogue, majd generációjának egyik legsokoldalúbb előadója, Halsey, az Oasis első lemezanyagával érkező Liam Gallagher. Szombatra várjuk a hatalmas show-jairól ismert szupersztár DJ-t, Martin Garrix-et, a vasárnap headlinere a kortárs pop legegyedibb hangú ikonja, Sam Smith, és a zárónapon lép fel a modern elektronikus popzene legkurrensebb producere, Fred again... A Nagyszínpad korábbi sávjaiban olyan nevek sorakoznak, mint Stormzy, Louis Tomlinson, Janelle Monáe, Fisher, Skrillex, valamint Bebe Rexha, Tom Odell, Joker Out, Yves Tumor, Becky Hill vagy Raye. Idén is egyedi produkciókkal érkeznek hazai előadók, így Beton.Hofi is ott lesz majd a Nagyszínpadon, mint ahogy érkezik a Margaret Island, és hosszú évek után újra lesz hazai koncert a Nagyszínpad kiemelt sávjában: Azahriah csütörtökön, Halsey előtt lép majd színpadra.

Szerdán indul a Sziget! / Fotó: Sziget

Sziget, a számok bűvöletében

A Sziget, a napi 95 ezres befogadóképességével Magyarország – ha úgy tetszik – 10. legnagyobb „városa”, ahová több mint 100 országból érkeznek vendégek, és az 52 programhelyszínen 54 országból érkező, összesen mintegy 600 fellépő produkcióit láthatjuk a 6 nap alatt. A fellépők között lesz majd 200 hazai koncert és előadás, sok produkció érkezik az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból, Hollandiából, 29 fellépő jön az USA-ból, de van szenegáli, indiai, tanzániai, új-zélandi vagy az afrikai Beninből érkező produkció is.

 

Újdonságok a Szigeten

A vendégközpontú és még gördülékenyebb ügyfélkezelést segítendő, a vendégeket egy új Welcome Zone fogadja, ami azon túl, hogy egy tökéletes találkozási pont, itt került kialakításra a megújult Városközpont is, ahol elérhető minden olyan szolgáltatás, ami a látogatóknak nagy segítség a fesztivál forgatagában. Itt található az információs központ, a talált tárgyak osztálya, a közönségszolgálat, az úgynevezett Szitizen Center vagy a biztonsági kérdésekben segítő panasziroda. Az idei fejlesztések célja egyrészt, hogy hatékonyabban kezeljék a problémákat, de az is, hogy a látogatók komfort- és biztonságérzetét is növeljék. Ennek érdekében olyan „segítő zónákat” hoztak létre a fesztiválon, ahol nyugodt körülmények és szakmai segítség várja a rászorulókat. A Városközpontban található a Mental Care Corner, ahol szakképzett segítők gondoskodnak arról, hogy visszanyerje a lelki egyensúlyát, akit bármi kellemetlen élmény ért, vagy valamiért pánik fogta el. Akik pedig esetleg túllépték az alkoholtűrő határukat, a BOLT Party Aréna melletti Hangover Care Cornerben pihenhetik ki a fáradalmaikat. Az Elsősegély Központban a balesetek többségét jelentő bokaficam vagy egyéb sérülések ellátásán túl egy olyan védőhálót igyekeznek biztosítani, mely az egészségügyi problémával élők számára nyújt biztonságos szórakozást.

A tavalyi fejlesztéseket megtartva, illetve továbbfejlesztve, változatos kínálattal, kényelmi szolgáltatásokkal és „pénztárcabarát” ételekkel készül a Sziget a vendéglátás terén. Továbbra is konyhás blokkokban, azaz food courtokban kínálják az ételeket a tavalyihoz hasonló elrendezésben úgy, hogy mindenki megtalálja a számára kedvező kínálatot. A választékban ugyanúgy lesznek magyaros ízek, mint nemzetközi ételek. Az ételt kínáló helyeknek minimum egy, úgynevezett pénztárcabarát ételt kell tartaniuk, ezeket a szervezők előre egyeztették a vendéglátósokkal, és folyamatosan ellenőrzik a kínálatot. A vendéglátás terén idén is kiemelt szempont a környezettudatosság. A szerződött partnerek a műanyag zacskók, nejlontáskák, eldobható tányérok, evőeszközök és egyéb csomagolóanyagok helyett kizárólag papírból vagy környezetbarát, lebomló anyagokból készült kellékeket használhatnak. Előnyt jelent, ha a vendéglátósok energiatakarékos megoldásokat választanak, ha a standjaikat környezetbarát anyagok felhasználásával alakítják ki, ha az alapanyag-beszerzéseik során a fenntarthatóság kiemelt szerepet kap. 

2024-ben, a tavalyi évhez képest szigorúbb kritériumrendszer alapján ellenőrzik a vendéglátó egységeket a szervezők.

Ezzel a lépéssel is igyekeznek egy még környezettudatosabb, jelentősen kisebb karbonlábnyomú vendéglátást kialakítani, figyelmet fordítva a látogatók szemléletformálásra is. További újítás, hogy a korábbi ivóvízközpontok a food courtokban elhelyezett ivóvízvételi lehetőségekkel is bővülnek idén.

Kiszivárogtak a Sziget árai: mutatjuk az itallapot

A sörök mintegy száz forinttal emelkedtek tavalyhoz képest, a röviditalok pedig még ennél is kevesebbel. A koktélok ismét három- és négyezer forint körül mozognak.

A koncertélményt ne írja felül a kellemetlen sorban állás!

Tavaly a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a már régóta felújításra szoruló, így az áteresztő képességében biztonsági okokból visszafogott K-híd miatt, a nagy világsztárok koncertjei után a látogatók kiengedése lelassult, ezért a tömegirányítás terén újabb megoldásokat vezettek be a szervezők, hogy a koncertélményt ne írja felül a sorban állás. Egyrészt a Nagyszínpad táncteréről egy új útvonalon irányítják a közönséget a kijárat felé. 

Technikai újítás, hogy több helyen lesznek olyan digitális információs táblák, ahol valós idejű adatokkal tájékoztatják a közönséget, hogy egyes útvonalakon mennyi idő alatt lehet a kijáratot vagy a taxiszolgáltatásokat elérni. 

A nagy érdeklődésű fesztiválnapokon – igény szerint – a H-híd irányába is megnyitják a gyalogosforgalmat, ezzel is elkerülve a feltorlódást. A H-hídtól éjszakai buszjáratok is közlekednek a Margit híd irányába, de sűrítik a hajójáratokat és a taxis közlekedésben is lesznek változások, például egy új BOLT taxidroszt a H-híd irányában.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.