BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfegyverkezve tört át két ukrán férfi Romániába, a magyar határ közvetlen közelében

A két ukrán határsértőt a román rendőrök gyorsan elfogták, további sorsuk egyelőre kérdéses. A két férfi a sorozás elől menekül át Romániába.

Felfegyverkezve szökött át két ukrán férni a román határon, hogy elmeneküljenek a kötelező sorozás lehetősége elől – írta meg a Pravda román lapokra hivatkozva.

Ukrainian soldiers on duty near Toretsk
A két ukrán határsértőt gyorsan elfogták a hatóságok / Fotó: Anadolu via AFP

A lap értesülései szerint a két ukrán férfi a romániai Szatmárnémeti környékén, a magyar határhoz közel kelt át a határon illegálisan, ahol úgy jutottak át, hogy megtámadták az ott járőröző határőröket, akiktől azokat a fegyvereket is elvették, melyeket később a román rendőrség megtalált náluk.

A hírek szerint a két ukrán határsértőnél nemcsak gépfegyverek, de gránátok is voltak,

melyek egy részét a határ közelében elrejtették, de letartóztatásukat követően elvezették hozzájuk a rendőröket.

A két férfi állítása szerint politikai menedékjogot szeretett volna kérvényezni Romániában, csakhogy oda legális úton az Ukrajnában érvényben lévő törvények értelmében legálisan nem, csak illegálisan juthattak át. Minden bizonnyal ezért támadták meg a határőröket is, de hogy fegyvereiket miért vitték magukkal, arról nem nyilatkoztak a rendőröknek.

Egy májusi jelentés szerint messze nem a pénteken elfogott két ukrán férfi volt az első, aki illegálisan átlépte az ukrán-román határt: a tanulmány ugyanis azt találta, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása óta 

körülbelül 11 ezer ukrán férfi tett már meg ugyanezt,

egyöntetűen a sorozás elől való menekülés szándékával. 

A két szökevényt a román rendőrök letartóztatták, arról viszont, hogy mi vár rájuk vallomástételüket követően, egyelőre nem tettek közzé információt a hatóságok a határ egyik oldalán sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.