BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az otthoni munkavégzés alatt könnyebben alakul ki szerencsejáték-függőség

A home office ront a szerencsejáték-függőségtől szenvedők helyzetén – derült ki egy kutatásból. A felmérés szerint a távmunka önmagában emeli a káros szenvedéllyel élők számát, és a problémás játékosok többet játszanak, ha nem kell bemenniük az irodába. A több szerencsejáték magasabb költéseket is jelent.

Nagyon sokan élnek az online szerencsejátékokkal a 18 és 30 év közötti korosztályban – derült ki a Las Vegas Casino és a Vegas.hu üzemeltetőjének közleményéből. Az LVC Diamond megrendelésére készült kutatás szerint a vizsgált korcsoport 84 százaléka hallott már az online szerencsejátékokról, 44 százalékuk pedig már ki is próbálta. 

Online,Game,Concept,Poker,Playing,Cards,And,Chips,With,Laptop.7
szerencsejáték
Nem jó kombináció a home office és az online szerencsejáték / Fotó: Shutterstock

A felmérés arra is rámutatott, hogy aki kipróbálja az online szerencsejátékot, az általában nem tud vele leállni. A felmérésben szereplő 44 százalékból mindössze 4 százalék válaszolta azt, hogy a kipróbálás után nem fogadott többet.

Az online szerencsejátékot űzők 4 százaléka a koronavírus-járvány alatt kezdett el fogadni. Az online kaszinójátékok és a sportfogadás egyaránt népszerű Magyarországon.

 

A kutatás nagy hangsúlyt helyezett az otthoni munkavégzés (home office) és az online szerencsejáték közötti összefüggésre. A felmérésben részt vevők átlagosan két-három napot töltenek home office-ban. 

Bár a kutatás eredménye szerint a távmunka alapvetően nem befolyásoló tényező abban, hogy a játékosokból potenciálisan függők, problémás játékosok váljanak, de megfelelő táptalajt nyújt a függőség kialakulásához 

– olvasható a közleményben.

A kutatás szerint az otthoni munkavégzés lehetőséget ad arra, hogy a játékosok a nap bármelyik szakaszában játszhassanak. A távmunka alatt így a szerencsejátékosok nemcsak többet játszanak, de többet is költenek. A LVC Diamond kutatása azt állítja, hogy 

aki hajlamos arra, hogy problémás játékossá váljon, annál erősebb a függőség kialakulásának a veszélye, ha otthonról dolgozik.

A kutatásban részt vevő 18–30 éves, szerencsejátékot játszók 60 százaléka valamilyen mértékben kockázati zónában lévőnek számít a nemzetközileg és Magyarországon is elfogadott Szerencsejáték-probléma súlyossága kérdőív (PGSI) alapján. A válaszadó játékosok harmada problémás játékos, azaz szerencsejáték-függő a PGSI besorolása szerint. A problémások a teljes minta 13 százalékát teszik ki, azaz minden tizedik 18–30 közötti fiatalt érint a kérdés.

A problémás játékosok 87 százaléka online szerencsejátékkal játszik, 51 százalékukra pedig a sportfogadás jellemző. A felmérésből kiderült, hogy a játékfüggőség a munkahelyi teljesítményüket, a mindennapi rutinjukat és kötelességeiket is befolyásolja.

A világjárvány és az azzal járó otthoni bezártság leginkább náluk éreztette a hatását, 25 százalékuk a Covid alatt a korábbinál többet játszott, és ez az utóbbi időben is így van. A problémás játékosként beazonosítottak 57 százaléka hetente legalább egyszer játszik. Közel felük havonta 25–74 ezer forintot költ a játékra, tizedük efölötti összeget fizet be.

A kutatásból az is kiderült, hogy a szerencsejátékfüggőket nem feltétlenül a pénz motiválja, hanem a játék élménye.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.