BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Jumping,Dolphin,Over,Water,In,Croatia

Delfincsapatba hajtott a horvát turistahajó, 13 millióba is kerülhet – videó

Igen sokba kerülhet a horvátországi szolgáltatónak a hajóján utazó turistáknak nyújtott pazar látványosság. A delfinek veszélyeztetéséért akár 33 ezer eurós büntetést is kiszabhat a hatóság.

Horvátországi nyaralás: nem véletlenül látogat nyaranta több százezer honfitársunk déli szomszédunkba, az épített és a természeti környezet pazar élményeket kínál. Az utóbbiból kaptak még az általánoshoz képest is különlegességet egy turistahajó utasai, az erről készült videó elterjedése azonban sokba kerülhet a jármű működtetőjének. Az eset egyúttal tanulságul szolgál a majdan Horvátországba utazóknak arról, hogy van egy dolog, amire vigyázniuk érdemes, pedig talán nem is gondoltak rá.

Spring,Summer,Background,-,Grass,Field,Meadow,Scenery,Landscape,Instagram
A delfinek megközelítésére számos szabály vonatkozik, megsértésük tetemes büntetéshez is vezethet / Fotó: Shutterstock

A Cestovanie po Horvatska Facebook-oldalon tették közzé a látványos videót, amelyen egy turistákat szállító vízijármű szándékosan egy játszó delfincsapat közepébe vág a Pag-szigeti Metajna közelében – írja az Index.hr.   

A videót mások is átvették, és láthatták, hogy a jármű előbb irányt változtat, hogy megközelítse a játszadozó delfineket, majd újabb fordulással egyenesen keresztülhalad a csapaton. Ezzel közvetlen veszélyt okoztak a delfineknek, amelyek megsebesülhettek volna a manőverező járműtől, és a Novi list írása szerint ezzel megsértették az ország természetvédelmi törvényét.

A videó itt tekinthető meg.

A törvény 153. bekezdése kimondja, hogy a szigorúan védett fajok szándékos elfogása, megölése és zaklatása tilos. 

A videó alapján nem eldönthető, ki az adott incidens felelőse, mindenesetre a büntetés a szabályok megsértéséért természetes személy esetében 4000 euróig terjedhet, jogi személy esetében pedig 33 ezer euróig, azaz mintegy 13 millió forintig.

Az Index.hr emlékeztet az alapvető szabályokra, amelyeket követnünk kell, ha delfinekkel találkozunk a tengeren. Nem szabad velük úszni, etetni őket vagy a vízi járművel üldözni. A hajó nem közelítheti őket meg jobban, mint 50 méteres távolságban, nem szabad egyenesen a megfigyelt állat felé irányítani, és legföljebb ötcsomós sebességgel közelíthetünk hozzájuk, a mozgásukat nem keresztezve, hanem vele párhuzamosan.

Ha mindezeket a szabályokat betartjuk, akkor sem maradhatunk a delfinek közelében félóránál hosszabban, ha pedig kicsinyeket látunk, azonnal el kell hagyjuk a helyszínt.

MFB ESG
 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.