BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Technológiai ékkőből tőkesúllyá válhat a GPS Amerikának – aggódni lehet, pánikra azonban semmi ok

A Global Positioning Systemet világszerte négymilliárd ember használja, így egy napnyi rendszerleállás egymilliárd dolláros kárt okozna globálisan. A GPS 25 éve képezi a mindennapi élet alapját – a pozitívumok mellett azonban egyre több negatívumot is látni a rendszer háza táján.

Az elsöprő amerikai technológiai felsőbbrendűség ékes példája volt, mára viszont kifejezetten veszélyeztetett helyzetbe került miatta a világ legnagyobb katonai hatalma: a GPS 25 éve a globális helymeghatározás alfája és ómegája, a rendszer azonban távol van a sebezhetetlenségtől – ezt a tényt pedig az elmúlt évek katonai konfliktusai lépten-nyomon bebizonyítják.

Military mobility continues in Bakhmut frontline, GPS,
A GPS-t a világ minden táján használják, közel négymilliárd embert tudhat felhasználói között / Fotó: Anadolu via AFP

Kulcsfontosságú globálisan a GPS-rendszer

A Bloomberg cikke szerint világszerte négymilliárd ember támaszkodik a GPS-rendszerre, felhasználói közt a taxisoktól kezdve a teherhajók kapitányain át a repülőgép-pilótákig mindenféle foglalkozású embert megtalálunk, a rendszer egyik, ha nem a legfontosabb felhasználási területe azonban a hadászat – ahol akár egy pár méteres pozícionálási hibának vagy egy rövid idejű kimaradásnak is katasztrofális következményei lehetnek. A lap számítási szerint a GPS-rendszer akár csak átmeneti leállása is napi egymilliárd dollár feletti kárt okozna globálisan, azokról az emberéletekről nem is beszélve, melyek a tájékozódási képesség váratlan és hirtelen megszűnése miatt vesznének el. 

Akiknek viszont pontosan ennek a káosznak az előteremtése az érdekük, egyre profibban találják meg a számításukat.

A lap cikke szerint Amerika proxykon keresztüli ellenségei, kiemeltképp Oroszország és Kína az elmúlt időszakban egyre élesebbre csiszolta a GPS-rendszer megbénításának képességét: az ukrajnai harcok során például rendszeresen bénítják meg az oroszok a ukránok GPS-jeleit, vagy küldenek hamis koordinátákat az azokra váró 

  • drónoknak, 
  • rakétáknak, 
  • vagy lézereknek

 – de egyre többször fordul elő, hogy a Vörös-tengeren haladó teherhajókat, vagy éppen civileket szállító repülőket zavarnak össze ezekkel a módszerekkel.

A GPS-rendszer sérülékenységével természetesen az amerikai illetékesek is tisztában vannak, az M-kód névre hallgató, papíron megzavarhatatlan, titkosítottan kommunikáló katonai helymeghatározó rendszer szatellitjei közel 20 éve elkezdtek Föld körüli pályára álltni, sok földi fogadóegység azonban még mindig nem képes fogni a jelüket – az adóvevők felszerelése ugyanis drága és időigényes, így az "új" szisztéma távolról sem lenne még képes helyettesíteni a GPS-t. 

Ez pedig kifejezetten nagy gond, Amerika ellenlábasai ugyanis könnyedén meglennének GPS nélkül is.

A Bloomberg forrásai szerint mind Oroszországnak, mind Kínának van olyan helymeghatározási rendszere, mely a GPS besülése esetén nyomban átvehetné annak a helyét, sőt, egy, a rendszer működését felügyelő szakértő szerint a kínai BeiDou rendszerhez mérten a GPS már most "lényegesen alacsonyabb minőségű" sok tekintetben – az ázsiai variáns ugyanis állítólag jelentősen jobb lefedettséggel bír a világ egyes részein, sőt, sok esetben sokkal pontosabb is, mint nyugati társa.

A szakértők szerint azonban pánikra nincs semmi ok: az amerikai piacon rengeteg cég verseng egymással, hogy újabb és különlegesebb módokon tudjanak valós idejű helymeghatározási rendszereket létrehozni, melyek már nem csak koordinátákat továbbítanak, de részletekbe menően precíz képet tudnak alkotni az alattuk elterülő terepviszonyokról is, új szintre emelve ezzel a műholdak használatát – ha pedig ezt a versenyt az amerikai kormány elkezdi zsíros kormányzati szerződésekkel ösztönözni, akkor könnyedén megszülethet a GPS-rendszer utódja is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.