BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LUS_1005

Leopard tankok és gépfegyveres katonák a zsámbéki kőbányában: újabb háborús produkció készül

Vakító fehérségben és finom porban sétáltunk a tűző napon a zsámbéki kőbánya lankáin, ám nem bányászokba botlottunk, hanem gépfegyveres katonákba és egy arab feliratú drótkerítésbe. A Kabul művelet munkacímű katonai filmdráma forgatásán jártunk.

Látványos díszletek között járt a Világgazdaság, ugyanis lehetőségünk volt megtekinteni a Kabul művelet munkacímű, nagyszabású katonai filmdráma egyik forgatási napját a zsámbéki kőbányánál.

LUS_0906
film forgatás
Kabul művelet
A film látványos díszlete a zsámbéki kőbányában / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A különleges hadműveletről szóló alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Stúdió gyártásában, a Magyar Honvédség szakmai támogatásával, valamint a Sárkányok Produkció Kft. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciós partnerségével készül.

A fikciós elemekkel átszőtt történet a hősiesen helytálló magyar katonák személyes visszaemlékezései alapján dolgozza fel a 2021-es Sámán Pajzs nevű katonai műveletet, amikor a Magyar Honvédség kihozott 540 embert, köztük 180 gyereket Afganisztánból, a NATO-erők kivonulása közepette.

A Kabul művelet történetének középpontjában egy magyar orvosnő és egy főhadnagy áll.

A filmdráma cselekményében a magyar katonák önfeláldozó küzdelme összefonódik a háborús városból kijutni próbáló civilek elkeseredett menekülésével.

LUS_0956
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Lajos Tamás producer elmondta, hogy 

a nagyszabású, látványos játékfilm a Nemzeti Filmintézeten keresztül 2 milliárd 767 millió forint közvetlen támogatásban részesült,

kiemelte, hogy ez a film tisztelgés a hazánkat szolgáló hősök előtt.

Az alkotás az afganisztáni katonai akció révén testközelből mutatja meg a Magyar Honvédség elhivatottságát és hősiességét – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy katonáink bátorsága és kitartása – az extrém körülmények között – példaértékű.

„Az előkészítés első napja óta idilli és hatékony az együttműködés a Magyar Honvédséggel, Pálinkás Szilveszter főhadnagy a katonai szakértőnk a forgatáson, ő felel azért, hogy minden hiteles legyen” – mesélte lapunknak a film rendezője, Dyga Zsombor. Az Aranyélet, a Köntörfalak és az Egynyári kaland direktora szerint ez a forgatás abban különbözik az eddigiektől, hogy amíg az utóbbiaknál csinálnak egy próbát a színészekkel, majd a kamerával, addig itt a speciális körülmények miatt elpróbálják a katonai mozgásokat is.

LUS_0926
Dyga Zsombor
Dyga Zsombor, a Kabul művelet rendezője / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Izgalmas és közönségbarát filmet ígér a stáb

A rendező kiemelte, hogy ilyen volumenű katonai filmdráma Magyarországon még nem készült. Úgy véli, hogy ebben a forgatókönyvben benne van minden, ami egy izgalmas és közönségbarát filmhez kell, egyszerre van benne érzelem, humor és akció.

Figyeltek a hitelességre is, négy nyelven is megszólalnak az alkotásban.

A rendező arról is beszélt, hogy a közel 50 napos forgatás fő helyszínei között szerepel még

  • a kecskeméti katonai repülőtér,
  • a honvédségi területen lévő újdörögdi romváros,
  • a fóti homokbánya,
  • a Központi BM Kórház
  • és a Budapesti Műszaki Egyetem.

A zsámbéki helyszínről Pálinkás Szilveszter elmondta, a kőbánya területét arra használják, hogy megjelenítsék a múltbéli Afganisztánt, ahol egy tartományt biztosító zászlóalj bázisát rendezték be. A kellékekről elmondta, hogy ezekben a jelenetekben, melyeket itt forgatnak, azok az eszközök láthatók, amelyek az elmúlt évek során a haderőfejlesztés keretein belül beszerzésre és integrálásra kerültek, továbbá látható a katonákon a modern Digitális Katona egyéni harcászati felszerelés is.

LUS_0906
film forgatás
Kabul művelet
LUS_1020
LUS_1030
LUS_0971
LUS_0956
LUS_1024
Mészáros Blanka és Jászberényi Gábor
LUS_1008
LUS_1002
LUS_1005
LUS_0906
film forgatás
Kabul művelet
LUS_1020
LUS_1030
LUS_0971
LUS_0956
LUS_1024
Mészáros Blanka és Jászberényi Gábor
LUS_1008
LUS_1002
LUS_1005
LUS_0906
film forgatás
Kabul művelet
LUS_1020
LUS_1030
LUS_0971
LUS_0956
LUS_1024
Mészáros Blanka és Jászberényi Gábor
LUS_1008
LUS_1002
LUS_1005

Kiemelte, hogy a forgatást megelőző fázisban a színészek egy professzionális képzésen mentek keresztül, ahol sok esetben a fizikai tűrőképességüket is tesztelték és fejlesztették.

 

Jászberényi Gábor, a film főszereplője kérdésünkre elmondta, hogy egy főhadnagyot alakít, aki a mentőakció tagja. A katonai kiképzés emlékezetes volt, tette hozzá, kiemelve, hogy bár az emberben ilyenkor felébrednek a gyermekkori „katonás” játékok, aminek megvan a romantikája, de komolyan nézve ezek az emberek hatalmas hősök és egyáltalán nem játék volt, amit tettek.

LUS_1024
Mészáros Blanka és Jászberényi Gábor
Mészáros Blanka és Jászberényi Gábor (középen és jobbra) / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A film főbb szerepeit Jászberényi Gábor, Mészáros Blanka, Borovics Tamás, Hajmási Dávid, Dietz Gusztáv, Trokán Nóra és Ertl Zsombor játsszák, de szerepel a filmben Pálinkás Szilveszter katonai szakértő és Stohl András is.

A látványos katonai filmdráma forgatása novemberben fejeződik be, a tervek szerint jövőre, 2025-ben láthatjuk a mozikban.

 

Korábban megírtuk, hogy idén bemutatják a honvédséget népszerűsítő heti sorozatot. A hatrészes S.E.R.E.G című sorozatban többek között egy iraki misszióban vesznek részt a magyar rohamlövészek. A sorozat ősszel fog megjelenni. Helmeczy Dorottya producer a Világgazdaságnak áprilisban elmondta, hogy

a díszlet költsége 250 millió forint volt. A tévésorozat a Nemzeti Filmintézet csaknem 900 milliós támogatásával valósulhatott meg. 

A producer azt is elárulta, hogy felépítették egy komplett iraki városrészt Újdörögön, ahova a sajtó munkatársai meghívást is kaptak egy forgatási napra. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a sorozatról kiemelte, hogy„ igazán egyedülálló projektről van szó”. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.