BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ijesztő ellenfél a hasnyálmirigyrák, de valamelyest javulnak az esélyek

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája Magyarországon a legnagyobb, hasnyálmirigy-betegeket ellátó központ, amely nemcsak újszerű módszerekkel küzd a betegség ellen, hanem figyelemfelkeltő és tájékoztatókampányokkal is. Mivel a hasnyálmirigyrák az egyik leggonoszabb ellenség, a legfontosabb a megelőzés és a szűrés.

Húsz éve még a hasnyálmirigyrák ötéves túlélésére is csupán néhány százalékos volt az esély, manapság viszont már 30-40 – feltéve, hogy korai stádiumban felismerik. Következésképp a szűrés és megelőzés kritikus: ennek szellemében kutat és szervez figyelemfelkeltő kampányokat, eseményeket a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája (STÉG).

A tájékoztatás elsődleges a hasnyálmirigyrákot illetően is.
Fotó: Semmelweis Egyetem

A STÉG 2021-ben alakult meg az egyetem három, korábban önállóan működő klinikájának egyesítésével, így az intézmény önmeghatározása szerint „egyedülálló, széles körű ellátást biztosító sebészeti-gasztroenterológiai komplexum jött létre”, továbbá itt „megvalósulhat a sebészet művészi szinten művelése, a komplementer társszakmák specialitásainak erősítése, valamint a szellemi tőke olyan sokszínű, klinikai környezetben koncentrálódása, amivel egy új brand jött létre, mely több mint kiválósági központ”.

Mindezek nyomán hazánk legnagyobb, hasnyálmirigybetegeket ellátó központja önmagában is kiemelkedő eredményekre képes, ugyanakkor együttműködik a Hasnyálmirigyrákos Betegekért Országos Egyesülettel is.

Nem figyelünk eléggé a hasnyálmirigyre

Nemcsak a hasnyálmirigy-betegségek kutatásában, kezelésében, illetve ennek oktatásában jár élen a klinika – a közelmúltban ért véget komoly sikerrel egy cadaver tanfolyam is –, de pankreásztranszplantáció is működik az intézményben.

2023-ban eddig 139 pankreászműtétet és hét átültetést végeztek el a klinikán 

– mondta Szijártó Attila, a STÉG igazgatója. Hozzátette: az egyesülettel 2022-ben megkezdett együttműködés keretében tartották meg nemrég a pancreasnapokat, amelynek fő célja a lakossági tájékoztatás volt. 

A dohányzás is hozzájárulhat a hasnyálmirigyrák kialakulásához.
Fotó: Semmelweis Egyetem

Miként a STÉG igazgatóhelyettese, a klinika hasnyálmirigy-sebészeti munkacsoportjának vezetője, Szücs Ákos docens kifejtette: noha Magyarországon fejlődik az egészségtudatosság, a hasnyálmirigyrák eddig kevéssé volt a fókuszban, pedig súlyos betegség, ráadásul egyre többször fordul elő. 

Európában 1990 és 2016 között 62 százalékkal nőtt a halálozási arány, évente 130 ezer emberéletet követel, a tüdő, a vastagbél és a mellrák után a negyedik helyen áll.

A tudományos háttér folyamatosan fejlődik

Azért hirdetik mindenhol, hogy a szűrés és megelőzés, a korai diagnosztizálás a legfontosabb, mert a tudományos fejlődés, konkrétan az onkológia, a diagnosztika és a párhuzamosan fejlődő sebészeti eljárások révén nagyot javultak az ötéves túlélés esélyei. 

A pancreasnapokon bárki érdeklődhetett a hasnyálmirigy-betegségekről és a kezelési lehetőségekről.
Fotó: Semmelweis Egyetem

A tünetek a következők lehetnek:

  • állandósuló diszkomfort,
  • emésztési problémák,
  • felhasi fájdalmak,
  • ismétlődő vénagyulladások,
  • puffadás.

Már a robot is segít a műtétben

Minderről szóltak a szakmai és tájékoztatónapok, amelyeken bemutatták a klinikán folyó hasnyálmirigy-átültetés újdonságait, illetve rávilágítottak az endoszkópia robbanásszerű fejlődésére a hasnyálmirigy-betegségek diagnosztikájában és kezelésében. Külön szekció szólt a klinikán folyó kutatásokról, és rávilágítottak a korai diagnózisban új lehetőségeket jelentő biomarkerek fontosságára, valamint az új típusú képalkotó modalitásokban rejlő lehetőségekre.

A STÉG bemutatta a multidiszciplináris munkáját, hiszen úgy kínál komplex ellátást, hogy egységben működik a gasztroenterológia, az anesztézia, az intervenciós radiológia és a sebészet. 

A hazai hasnyálmirigy-daganatos betegek közel felét kezelik itt, ami évente átlagosan 160-180 műtétet jelent. 

Magyarországon először Szücs Ákos végzett robotasszisztált hasnyálmirigyműtéteket, amelyek szerinte a pankreászbetegségek tekintetében mára szinte rutinbeavatkozássá váltak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.