BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Semmelweis HELP: külföldön is érdeklődnek a magyar innováció iránt

Már licencérdeklődés is van arra a feltehetően világszinten is egyedülálló, közcélú egészségügyi applikációra, amelyet a Semmelweis Egyetem csapata fejlesztett ki. Az alig öt hónapja bevezetett, ingyenes tünetellenőrző applikáció, a Semmelweis HELP a gyermekbetegségekre kidolgozva elérhető, de jövő év második felében már a felnőttekre szabott változata és a szülészeti-nőgyógyászati tünetellenőrző verzió is megjelenhet, miközben munkához látott a Szemészeti Klinika csapata is – értesült a Világgazdaság.

Nagyon rövid idő alatt írt szakmai és felhasználói sikertörténetet a Semmelweis Egyetem gyermekbetegségekre kidolgozott, ingyenes tünetellenőrző applikációja, a Semmelweis HELP, amely 

már 134 ezer felhasználóval és a napokban a Digital Health Summit-díj pályázatán elnyert, Az év legjobb eHealth-fejlesztése címmel is büszkélkedhet.

Semmelweis HELP
küldött képek
Ingyenes és szakmailag is pontos, hiteles iránytű a HELP applikáció.
Fotó: Semmelweis HELP

Még a fejlesztő szakmai csapatot is meglepte az a példátlanul gyors siker, amit az ingyenes applikáció indulásáról szóló nyári bejelentést követő, első 20 órában tapasztaltak. 

Akkor, első körben 14 ezer tünetellenőrzésre használták a Semmelweis HELP-et, ami Magyarországon több mint egy hétig vezette az ingyenes applikációk letöltési listáját az AppStore-ban, a ChatGPT-t, játékok és banki alkalmazások sokaságát megelőzve

– mondta Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem sajtókommunikációs igazgatóhelyettese, a Semmelweis HELP projektvezetője a Világgazdaságnak.

Az indulás óta eltelt alig öt hónap során 3700 határon túli felhasználó csatlakozott a mobiltelefonon és weboldalon elérhető alkalmazáshoz, a többségük telefonról. A külföldi felhasználók a szomszédos országokon kívül Angliában, Indiában, az USA-ban és Kínában is látogatják a HELP-et, az elsődleges tapasztalatok szerint nagy segítséget jelent utazáskor is.

Bár semmilyen személyes beazonosításra alkalmas adatot nem gyűjt az alkalmazás, de feltételezik, hogy 

legnagyobb segítséget az első gyerekes, tapasztalatlan szülőknek nyújt.

A felhasználók köre nagyon széles – osztotta meg tapasztalatait Kovács Eszter, aki a tünetellenőrző alkalmazás ötletgazdája. Mint mondta, bölcsődékből, óvodákból kapnak viszajelzéseket, hogy milyen jó szolgálatot tesz a Semmelweis HELP, amelyet bébiszitterek, nagy testvérek és nagyszülők is szívesen használnak.

Milyen tünetekre keresnek rá a Semmelweis HELP-en a legtöbben?

Nagyon heterogén, hogy milyen tünetek ellenőrzésére használják éppen a legtöbben az alkalmazást. Szezonálisan most a felső légúti megbetegtedések tüneteit írják be a felhasználók többségében, de nyáron volt állatharapás, égési sérülés, és volt, aki véres vizelet miatt, akut helyzetben kapott általa fontos segítséget, például arra, hogy külföldön történt megbetegedés esetén fontos-e azonnali orvosi segítséget igénybe venni.

A leggyakrabban a

  • láz, 
  • fejfájás, 
  • torokfájdalom szerepel a keresésekben. A tünetek alapján történő pontosabb eligazodáshoz fontos a gyermek életkora például, hiszen nem mindegy, hogy a láz újszülöttnél, vagy tizenévesnél jelentkezik.
Semmelweis HELP
küldött képek
Kisgyerekesek, de óvónők, bébiszitterek és nagyszülők számára is fontos segítség a tünetellenőrző applikáció. 
Fotó: Semmelweis HELP

A még pontosabb ellenőrzést segítve folyamatosan bővítik a szinonimákat, és fejlesztik a rendszert, ami időközben már – a Sürgősségi.info weboldallal összekapcsolva – ügyeletkeresővel is bővült.

A következő lépés a felnőtt háziorvosi modul és a szülészet-nőgyógyászati után várhatóan a szemészeti verzió lesz

– tudtuk meg. Az első két fejlesztés a tervek szerint 2024 második felére elkészül, a háziorvosok, családorvosok már aktívan dolgoznak, akárcsak a szülész-nőgyógyász szakmai team, a szemészeti klinika csapata pedig most látott munkához.

Hasonló, azaz olyan ingyenes, gyermekbetegségekre kidolgozott tünetellenőrző applikáció nem került a fejlesztők látóterébe, amelynek a szakmai hátterét egy nagy egészségügyi intézmény adja, nem meglepő, hogy az alkalmazásra már lincencérdeklődés is van. Erre vonatkozó értesülésünket azonban Kovács Eszter csak megerősítette, részletes információkat egyelőre nem akart megosztani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.