Az omega-3 zsírsavak évtizedek óta egyre fontosabb részét képezik az egészséges táplálkozásnak, ám egy nemrégiben megjelent vizsgálat bebizonyította, hogy nem csupán a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy az idegrendszeri- és mentális zavarok ellen véd – hatása sokkal szerteágazóbb ennél – állítják szakértőink az omega-3ról.
Napjainkra széles körben elterjedt, hogy az omega-3 fogyasztása meghosszabbítja az életünket, így egyre elfogadottabb, hogy a főként tengeri halakban megtalálható zsírsav fontos része kell legyen az egészséges étrendnek. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az omega-3 fogyasztásának fontosságát – húzzák alá a szakértők, akik felhívják a figyelmet arra is, hogy egy nemrégiben megjelent vizsgálat azt is bebizonyította, hogy nem csupán a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy az idegrendszeri- és mentális zavarok ellen véd, a vizsgált páciensek körében ugyanis fordított összefüggést találtak az omega-3 zsírsav szintje és a telomérjük rövidülési sebessége között.
Ez utóbbi tulajdonképpen a kromoszómák végén található szakasz, mely megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a gén által hordozott hasznos információ, ám a sejt minden osztódásakor valamelyest rövidül, ezért sokan a biológiai életkor indikátoraként tekintenek rá, hiszen az életkor növekedésével ez folyamatosan rövidül. Minél több telomér hossza csökken az életünk során, annál több hibás DNS-ű sejtünk keletkezik, és annál valószínűbb különféle biológiai működészavarok és a rák kialakulásának kockázata is. Az omega-3 zsírokat nem vagyunk képesek előállítani, ezért ezeket magunknak kell szervezetünkbe juttatnunk.
A korábban említett kutatás kimutatta, hogy akik vérzsír-szintjében legalacsonyabb volt az omega-3 zsírsavak aránya, azoknak rövidült az 5 év alatt a legtöbbet (leggyorsabban) a telomérjük. Ezzel szemben, akik több omega-3-at fogyasztottak, azoké lassabban rövidült, tehát az omega-3 vérzsír-szint és a telomér rövidülés gyorsasága közötti összefüggés azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavak a teloméren keresztül fejtik ki kedvező hatásukat.
Miközben a téma szakértői többségében egyetértenek abban, hogy a telített zsírokban gazdag étkezés érelzáródáshoz segíti az embert, számtalan esetben kellett be látniuk azt is, hogy vannak
népcsoportok, akik, bár hihetetlenül magas zsírtartalmú étrenden élnek, számukra mégis teljesen ismeretlen fogalom a szívinfarktus. Ennek magyarázata, hogy bizonyos zsírok jelenléte az étrendben éppen védő szerepet játszik az érelzáródás és a szívinfarktus kockázatában, például egyes hidegvízi halak olaja nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami éppen fordított mértékben, csökkentő hatással járul hozzá az egészségre káros folyamathoz.
Az eszkimók táplálkozási szokásait vizsgálva arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy ők szinte kizárólag az Északi-tenger halait fogyasztják, melyek főként növényi planktonokkal táplálkoznak, ezek pedig kifejezetten gazdagok omega-3 zsírsavakban: az eszkimók tápláléka tehát bővelkedik a halolajokban és fogyasztójuk ily módon közel felére csökkenti szív és érrendszeri megbetegedésének kockázatát. Érdemes tehát alaposan utánajárni az omega 3 étrendkiegészítők, valamint az omega-3 és omega 6-zsírsavak fogyasztásának fontosságának, hiszen ezek az étrendkiegészítők és a vitaminok hatékonyan járulnak hozzá egészségünk megóvásához, illetve az Omega 3 a magas vérnyomás ellen is segíthet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.