BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért jó egy intelligens épület? Mert fenntartása olcsóbb, az élet benne kényelmesebb (X)

Mindannyian azt szeretnénk, hogy otthonunk irányítása a lehető legkönnyebb és leghatékonyabb legyen. A 21. század technológiai fejlődésével számos módja nyílt annak, hogy otthonunkat minden eddiginél intelligensebbé tegyük.

Az okosotthon egy olyan rendszer, amelyben az elemek együttesen automatikusan működnek akár külső beavatkozás nélkül, de lehetőséget adva a távvezérlésre, időprogramokra és személyre szabott irányításra, legyen szó akár stúdiólakásról, akár egy nagy családi házról.

PR cikk kép
Nagy Magdolna intelligens épületszakértő, a Hello Future alapítója / Fotó: Hello Future Kft.

Nagy Magdolna intelligens épületszakértő, a Hello Future alapítója szerint az intelligens otthon három legfontosabb része:

1. Okos fűtés – akár 40%-kal alacsonyabb számla

Ma már olyan okos rendszerek léteznek, amelyek úgy szabályozzák az otthonunk fűtöttségét, hogy a rendszer a lehető legoptimálisabban, pénztárcabarátabban üzemeljen. Az okosfűtés rendszer nemcsak a komfortérzetet növeli: akár 30-40%-kal javíthat a fűtéshez felhasznált energia mennyiségén, így a háztartás költségeit is jelentős mértékben tudja csökkenteni.

2. Okos világítás – spóroljunk áramot!

Az intelligens világítási rendszer IoT-érzékelőket és fejlett analitikát használ a világítási szintek automatikus beállításához a lakók preferenciái, a kihasználtság, a természetes fény mennyisége és egyéb tényezők alapján. Lehetőséget kínál az energiatakarékosságra és a költségek csökkentésére, valamint a lakók kényelmének és egészségének elősegítésére.

3. Okos biztonság – a leghatékonyabb védelem a betolakodók ellen

A technológia fejlődésével az intelligens biztonsági rendszerek rendkívül hatékonyak lettek. Különböző komponenseket használnak a mozgás érzékelésére, a videofelvételek rögzítésére és a behatolók észlelésére. Ezek a rendszerek valós idejű riasztásokat, élő közvetítést és felhőalapú tárolási funkciókat kínálnak.

Az automatizált intelligens rendszer integrálása lehetséges akkor is, ha egy éppen épülő házról van szó és akkor is, ha egy már meglévő épületben szeretnénk alkalmazni. Érdemes szakértőtől tanácsot kérnünk, aki az igényeink és az épület adottságainak felmérése után segít olyan tervet felvázolni, amivel az intelligens otthon könnyen és hamar kivitelezhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.