BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy lehet az idei forgalom az ingatlanpiacon

Az év végéhez közeledve sem változtak jelentősen a lakóingatlanpiaci tendenciák a Duna House barométere szerint.

Az élénk forgalom mellett, az árak növekedése és az értékesítési idő csökkenése volt meghatározó november hónapban is. Továbbra is magasabb tranzakciószámokat becsül a Duna House a korábbi évekhez képest, így az idei értékek – a várakozásoknak megfelelően – felülmúlják majd a tavalyi számokat – áll az ingatlancég barométerében.

Fotó: VG / Földi D. Attila

Eszerint nem csak a tranzakciószámok, hanem a négyzetméterárak is folyamatos növekedésben vannak.

A panellakások négyzetmétere átlagosan 550 ezer forint Budán, és 450 ezer forint Pesten. A tégla ingatlanok átlagértékei még ennél is magasabbak, a főváros jelentős részén már a 750 ezer forintot közelíti a négyzetméterár, de az olcsóbb kerületekben is 560 ezer forint az átlag.

„Az értékesítési idő folyamatosan rövidül, a panellakásokat már két hónap alatt el lehet adni, de a tégla ingatlanok adásvétele sem tart 3-4 hónapnál tovább” – áll a barométerben.

Az ügyfélprofilban nem történt kiugró változás, továbbra is a 30-50 év közöttiek vásárolnak legnagyobb arányban, jobbára befektetési szándékkal. Az eladók egyformán képviseltetik magukat a legtöbb korosztályból, csak a legfiatalabbak aránya alacsonyabb érezhetően. A leggyakoribb eladási ok novemberben a nagyobb ingatlanba költözés volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.