BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Önfenntartó házak a fővárosban?

Önfenntartó házakat építeni a fővárosban szinte lehetetlen, hacsak nem a nulláról kezdjük az építkezést. Számos trükk van azonban, amivel törekedhetünk az öko háztartás kialakítására, ezáltal a környezetünk védelmére is. Cikkünkben a fővárosi, nehezített körülmények dacára adódó lehetőségeket gyűjtöttük össze azoknak, akiknek fontos a környezetvédelem.

Még ha nem is aggathatjuk tele a tetőnket napkollektorokkal vagy áshatunk le a föld mélyére, hogy a panelház, amiben élünk eltartsa magát, mégis számos apróság van, amivel segíthetünk a háztartásunk környezetbarátabbá tételében. Eltökéltebbek akár esővizet is gyűjthetnek, valamint melegíthetnek fürdővizet a napon, azonban ezek sem adatnak meg mindenkinek. Lássuk hát azokat az irányelveket, amit akár tömbházakban élők is alkalmazni tudnak a mindennapok során.

Fotó: VG / PR

Energiatakarékosság

Áramforráshoz csatlakoztatott elektromos készülékek is fogyasztanak áramot, így érdemes lekapcsolható elosztókat használni, valamint ügyelni rá, hogy háztartási gépeink is alacsony energiaigényűek legyenek, ami a vízhasználatát is csökkentheti. Ne folyassuk továbbá a vizet a konyhában vagy a fürdőben sem feleslegesen, csak annyit használjunk, amennyit muszáj. Spóroljunk továbbá a villannyal is, kapcsoljuk le a fényt, ha már nem tartózkodunk a helyiségben. LED-es izzók beszerelésével pedig még inkább csökkenthetjük az áramhasználatot.

Környezetbarát tisztítószerek házilag

A legtöbb boltban kapható tisztítószer vegyszertartalma káros a bőrünkre, ráadásul drága is, javarészt pedig előállíthatóak akár házilag is. Vízkőoldó helyett például kiválóan alkalmazható az ecet, de padló- és ablaktisztításra is alkalmas, de szódabikarbónát is használhatunk a fürdőszobai és a konyhai felületeken. Ha pedig mosószerre kerül a sor, igyekezzünk lebomló, vegyszermentes termékeket vásárolni. A mosódió a legtermészetesebb választás erre a célra, ráadásul sokkal tovább kitart, így olcsóbb választás is, és még a ruhákat sem roncsolja.

Komposztálás

Elsőre talán a leglehetetlenebbnek tűnő feladat, főleg, ha nincs kert vagy udvar, ahova elhelyezhetnénk a komposztot, azonban ma már egy panellakásban is lehetőség van a természetes anyagok újrahasznosítására. Egy komposztláda és földigiliszták segítségével ugyanis minden zöld hulladékodból értékes táptalajt gyárthatsz, amit pedig valamelyik ismerősöd biztosan örömmel használna. Ha pedig szeretnél még több jót tenni a környezetért, kérd meg akár a barátaidat, akár a szomszédaidat, hogy adják neked a lebomló maradékaikat.

Fotó: VG / PR

Kerüld a műanyagot

Az utóbbi időben elterjedt zero waste mozgalmaknak hála ma már nem meglepő fogalom a műanyag kerülése, elhagyása. Erre tudatosan kell odafigyelned, ha óvni szeretnéd a környezetet. Ne fogadj el eldobható műanyagot a boltokban vagy az éttermekben, ha pedig bevásárolni indulsz, vigyél magaddal otthonról textil táskát, de legalábbis igyekezz újrahasznosított csomagolással ellátott termékeket használni, vagy papírzacskót. Ha pedig hajlandó vagy szelektíven gyűjteni a szemetet, nem csak öko háztartásod fogja azt megköszönni neked, de a Föld is, hiszen az újrahasznosítható szemétből előállított dolgok csökkentik a környezet szennyezettségét.

Spórolj a papírral

A papírtörlők előállítása rengeteg fába és energiába kerül, ráadásul a takarításhoz használt papírt újra sem lehet már hasznosítani, ezért javasoljuk, hogy használj anyagból készült rongyokat és kendőket a ház tisztán tartásához. Ha pedig nyomtatnod kell, használd a papír mindkét oldalát, hogy ne pazarolj el többet, mint szükséges. Ma már szerencsére sok minden elérhető online, akár egy aláírás is virtuálisan a szerződés aljára biggyeszthető, ami már önmagában megvédhet néhány fát a kivágástól. Ha pedig mindenáron papírra lenne szükséged, használj újrahasznosított, környezetbarát papírt.

Ha pedig neked is eleged van már a fővárosi betontengerből és közelebb költöznél a természethez, a Flatfy csapata örömmel segít neked ebben. Ez a nemzetközi startup ugyanis olyan keresőmotort fejlesztett ki, ami az összes ingatlankereső oldalról egy helyre gyűjti a hirdetéseket, legyen akár szó eladó házakról vagy kiadó lakásokról, szobákról, náluk mindent megtalálsz. Ráadásul garantáljuk, hogy egy fa sem hal majd bele a keresésbe. Ez persze rajtad is áll, ha például nyomtatás helyett képernyőfotók formájában mented el a találatokat, és a telefonod jegyzetei közé írod fel a lakásnézéshez kapcsolódó kérdéseidet vagy észrevételeidet, azt a Föld meghálálja majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.