BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztató első féléves adatok – jó évet zárhat 2024-ben az ingatlanpiac

Akár negyedével is élénkebb lehet az ingatlanpiac 2024 egészében az első hét hónap adatai alapján a 2023-ashoz képest – vélik a Világgazdaság által megkérdezett szakértők.

Érezhetően felélénkült az ingatlanpiac 2024 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Volt, ahol 18-20, míg máshol 40-46 százalékos forgalomnövekedésről is beszámoltak. Az utóbbi növekedést a Duna House-nál mérték, azonban régiónként eltér a forgalomnövekedés mértéke. Benedikt Károly PR- és elemzési vezető lapunk megkeresésére arról számolt be, hogy az ingatlanközvetítő portál tranzakciós adatai alapján 2023 első hét hónapjának adatai szerint a szerződéskötések 26 százaléka kötettett a fővárosban, míg idén ez az arány 29 százalék volt.

Mindkét évben Pest vármegye volt a második legkeresettebb lokáció a Duna House ügyfelei körében, a tavalyi 15-ről 17 százalékra növekedett a terület népszerűsége. Némileg csökkent viszont az érdeklődés Baranya megye iránt, 2023-ban az országos lefedettséggel rendelkező ingatlanközvetítő szakértőinek közreműködésével zárult eladások 12 százaléka zajlott csak Baranya vármegyében, idén pedig tíz százalékra enyhült az érdeklődés.

Településekre bontva az adatokat látható, hogy mindkét évben a főváros után a legtöbb ingatlaneladás Baranya vármegye székhelyén, Pécsett zárult, a második legkeresettebb megyeszékhely Kecskemét volt – ismertette Benedikt Károly. Az arányokhoz hozzátartozik, hogy általában a megyeszékhelyeken a legélénkebb az ingatlanpiac és ezekben a nagyvárosokban kínálják a régión belül a legtöbb eladó ingatlant is. Ugyanígy a munkalehetőségekkel is összefügg az ingatlanpiac alakulása, a nagyvárosok közvetlen agglomerációja iránt élénkebb még a kereslet.

Az Otthon Centrumnál viszonylag egyenletes, átlagosan 22 százalékos forgalomnövekedést mértek – számoltak be róla megkeresésünkre. Hozzátették, az Otthon Centrum elsősorban a városokban és a városkörnyéki településeken van jelen, ennek megfelelően a forgalmában nagyobb arányban találhatók meg a társasházi lakások – az országos rálátást is eszerint érdemes nézni.

Sunny,Day,In,Eger,,Hungary.,Drone,Shot.,Eger,Castle.,Eger
Érezhetően nőtt a kereslet az ingatlanpiacon, az első hét hónap adatai kedvezőnek mondhatók / Fotó: Shutterstock

Ismertették, hogy átlag felett nőt a főváros budai kerületeinek forgalma, itt 40 százalékkal emelkedett a tavalyi év első hét hónapjához képest a megkötött adás-vételi szerződések száma. Ugyancsak átlag feletti növekedést mértek Pest központi kerületeiben (27 százalék), valamint a régióközpontokban, illetve a külső pesti kerületekben is (24-24 százalék).

A kisebb településeken, községekben is 18 százalékkal nőtt a forgalom. A fővárosi agglomerációban 20 százalék a növekedés mértéke, ez némileg elmarad az átlagtól.

Ami az ingatlantípusokat illeti, valamelyest élénkült a lakások iránti kereslet. Az Otthon Centrumnál a lefedettségük miatt eleve több lakást értékesítenek, és úgy látják, összességében nagyobb volt a növekedés a városi piacokon, de például a budai kerületekben a jelentős forgalombővüléshez a társasházi lakások mellett a családi házak is hozzájárultak. A Duna House közvetítésével zajlott adásvételek 49 százalékát tették ki a lakások tavaly, míg idén már 51 százalékot – ismertette Benedikt Károly.

A tavalyi évben a főváros budai oldalán zárult tranzakciók 30 százalékban a 60-80 négyzetméter közötti alapterületű ingatlanok szerepeltek, idén azonban legtöbben a 40-60 négyzetméter közötti otthonokat keresték. Ingatlanérték tekintetében Budán mindkét évben a 70 millió feletti értékkategória vezette az eladásokat, a pesti oldalon mindkét vizsgált időszakban a 35-40 millió közötti és a 70 millió feletti lakásokból kelt el a legtöbb, azonban tavaly még egy százalékponttal 35-40 millió forint közötti sáv vezette az eladásokat, idén azonban szintén egy százalékpontos eltéréssel a 70 millió feletti kategória felé billen a mérleg.

Az Otthon Centrumnál a tavalyi év első hét hónapjában értékesített társasházi lakások átlagára 46 millió a családi házaké 35 millió forint volt. Itt megjegyzendő az árkülönbözet oka: a lakások átlagos négyzetméterára magasabb, mint a házaké. Idén minkét típus esetén mintegy tízmillióval magasabb volt az átlagár: a lakások esetében 55 millió, a házak esetében 45 millió forint. Az értékesített ingatlanok átlagos alapterülete a társasházi lakások esetében minimálisan nőtt 55 négyzetméterről 56 négyzetméterre, a családi házak esetében ennél némileg nagyobb volt a változás, míg tavaly 97 négyzetméter volt az első hét hónapban értékesített házak átlagos alapterülete, ez az idei első hét hónap összes adásvételi szerződése alapján 101 négyzetméterre nőtt.

Az Otthon Centrumnál az év első felében tapasztalható trend folytatására számítanak, negyedével is nőhet a piac 2023-hoz képest.

Benedikt Károly megjegyezte, noha az ingatlanpiacon hagyományosan a második fél év számít gyengébbnek, az erősödő kereslet és az eddigi kedvező trend mellett az év elején becsült 110–130 ezres sávot várakozásaik szerint tartani fogja a szegmens.

Korábban írtuk, idén a CSOK Plusz bevezetése és kedvező feltételei miatt megjelenhettek az elnapolt vásárlások is, most már azok is nagyobb számmal vannak jelen a piacon, akiknek nem sürgős az adásvétel. A kínálatbővülés pedig magával hozta a kereslet élénkülését is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.