A sertéshús előállításának önköltségében a takarmány árának aránya eléri a 70 százalékot is – mondta a lapnak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, aki szerint a takarmánygabona drágulását az ágazat szereplői nem tudják „lenyelni”, kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a jószágokat. Ez végiggördül a termékláncon és
magasabb árakkal találkozhatunk az üzletekben is.
Még nem lehet tudni, mennyivel nő a tőkehús felvásárlási ára, de ha 10 százalékkal, akkor begyűrűző hatása a húskészítmények esetében, főleg a prémium termékeknél akár több száz forintos is lehet.
Hozzáteszik ugyanakkor, hogy kereskedelmi szakemberek szerint az üzletekben nem valószínű, hogy az árak elszabadulnak,
mert óriási a verseny az üzletláncok között.
A cikk szerint
a kenyérért kilogrammonként 25-80 forinttal is többet kell majd fizetni,
ha ősszel sikerül megállapodnia a magasabb lisztárról a sütőiparnak és a malmoknak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.