BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Donald Trump ismét kemény döntést hozott

Az amerikai elnök azt tervezi, hogy megszünteti a preferenciális kereskedelmi elbánást India és Törökország számára.

Az amerikai elnök hétfőn levélben értesítette a kongresszust arról, hogy ki akarja vonni Törökországot és Indiát a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerből (General System of Preferences – GSP). Innentől számítva az elnök legkorábban 60 nap múlva saját hatáskörében döntést hozhat az ügyben.

Újdelhi megítélése szerint egy ilyen döntésnek nem lenne nagyobb hatása, Ankara viszont úgy véli, hogy a lépés veszélybe sodorja a kétoldalú kereskedelmi célokat.

Az általános preferenciarendszer a legnagyobb és legrégebb óta működő amerikai kereskedelmi program, amely elősegíti a fejlődő országok gazdasági növekedését és fejlődését. A programban résztvevő országok növelhetik és diverzifikálhatják az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmüket; a GSP lehetővé teszi számukra mintegy kétezer iparcikk és textiltermék vámmentes bevitelét az Egyesült Államokba.

Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP

Tavalyelőtt, 2017-ben India profitált a legtöbbet ebből a programból, ugyanis az ország 5,7 milliárd dollár értékű exportcikkre kapott vámmentességet az Egyesült Államoktól.

Donald Trump a kongresszusi képviselőknek írt levelében azzal indokolta India kivonását a programból, hogy az ázsiai ország nem biztosította az Egyesült Államoknak a méltányos és ésszerű hozzáférést az indiai piachoz.

A preferenciális kereskedelmi elbánás India – mint a GSP legnagyobb haszonélvezője – számára évi 250 millió dolláros hasznot hoz. Amennyiben India kikerül a GSP kedvezményezettjei köréből, az lenne a legjelentősebb megtorló intézkedés az ország ellen, mióta Trump 2017-ben hivatalba lépett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.