BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feleződik a forgalom

A beragadt szezonális árukészlet éppúgy sújtja a kereskedőket, mint a magas bérleti díjak, ráadásul januártól az elektronikus fizetés felté­teleit is biztosítaniuk kell.

Még azok a kereskedelmi vállalkozások sem feltétlenül képesek kitermelni a megnövekedett költségeket, amelyek stagnálásra mentik az évet, azokról nem is beszélve, amelyeknek az árbevétele 10–30 százalékkal csökken az idén

– közölte a Világgazdasággal Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára. A megvásárolt, de beragadt szezonáruban fekvő tőke vagy az aránytalanul magas bérleti díjak éppúgy extra terhet jelentenek, mint a logisztikai többletkiadások vagy sok esetben az online kereskedelmi láb kialakítása, a védelmi felszerelések biztosítása és a gyakoribb fertőtlenítés.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Lassan megszokják a kereskedők, hogy sokszor másnap reggel lépnek életbe az őket érintő és súlyos szankciókkal járó intézkedések

– válaszolt az MNKSZ főtitkára a kijárási korlátozás miatt rövidített nyitvatartást, illetve az idősek régi-új védett sávját firtató kérdésre. Emlékeztetett, hogy tavasszal jelentős károkat okozott a nem alapvető szükségleteket kielégítő kereskedelmi egységek teljes látogatási korlátozása, de

a napi cikk és a drogéria kategóriájában sem volt kellően kihasználva a 65 éven felüliek 9–12 órás idősávja.

Bár a mostani, háromról kétórásra szűkített,

9 órától 11-ig tartó idősáv kezelhetőbb, kimutatható, hogy ekkor átlagosan a felére csökken a forgalom.

A fennmaradó időben a kötelező bezárás időpontjáig, azaz

19 óráig bizonyára több vásárló lesz egyszerre az üzletekben.

A zsúfoltabb üzleteket ajánlatos kerülniük az idősebbeknek, ezért a szövetség arra kéri őket, hogy a saját biztonságuk érdekében kizárólag az a rendelkezésükre álló védett idősávot válasszák. Neubauer Katalin szerint a hétvégi 8-tól 10 óráig tartó idősáv még problémásabb, mert még jobban korlátozza az aktív korúakat, és a kereskedelem számára is nehezen kezelhető. Az MNKSZ reméli, hogy a járvány mielőbb lehetővé teszi legalább a hétvégi korlátozás megszüntetését, erre javaslatot is tesznek a döntéshozóknak.

További nehézség a kereskedéseknek, hogy 2021 januárjától kötelesek biztosítani az elektronikus fizetés feltételeit. A Pénzügyminisztérium november végi adatait idézve az MNKSZ főtitkára rámutatott: még 60 ezer olyan vállalkozás van, ahol online kassza üzemel, de csak készpénzzel lehet fizetni. Nem csak kártyás fizetéssel lehet teljesíteni a kötelezettséget, de kétségkívül ez a legelterjedtebb.

Neubauer Katalin szerint áttörés lesz az a megoldás, amely úgy teszi lehetővé a bankkártyahasználatot, hogy az elfogadáshoz a kereskedőnek csak a saját mobiltelefonjára lesz szüksége. Ezt a megoldást a legnagyobb szolgáltató azonban csak 2021 első negyedévének végére ígéri. A törvényi kötelezettség erős ösztönző, de érdemes tájékozódni a teljes körű költségmutatóról és a biztonságról. Más a költségszerkezete az azonnali utalásnak, a POS-terminálnak, a QR-kódos fizetésnek, a soft POS-nak vagy az M-POS-nak. A kisvállalkozásoknak segítségre van szükségük, hogy megtalálják a vállalkozási formához, működési gyakorlathoz, vevőszámhoz, átlagos kosárértékhez a legjobb megoldást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.