BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fogyasztás sínyli meg a lezárásokat

A beszállítók és a vendéglátást kiegészítő szolgáltatások is megérzik a második járványhullámot, a lakosság is kevesebbet vásárol.

A vendéglátásban használt alapanyagok gyártóinak számottevően csökkent a keresletük, és a személyszállítással foglalkozó ágazatok is nehéz helyzetben vannak

– mondta a Covid–19-járvány tovagyűrűző hatásairól a Világgazdaságnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, a szórakoztatóipar és a rendezvényszervezés ágazatokat közvetlenül sújtják a járványügyi korlátozások, de azokat a tevékenységeket, amelyek ezek kiegészítésére épülnek, szintén érzékenyen érintik a lezárások, ezenfelül pedig más ágazatokba is tovagyűrűzhet a válság.

Ezekben a szakmákban elsősorban csökkentett munkaidő vagy átmeneti elbocsátás a jellemző, a lezárások feloldása után pedig ismét szükség lehet a munkaerőre. A csökkenő jövedelmek várhatóan a lakossági fogyasztásban is érezhetők lesznek.

A fogyasztás csökkenése nem az élelmiszerboltokban csapódik majd le, hanem más alágazatokban, a tartós fogyasztási cikkeknél és a szolgáltatások iránti igény mérséklődésében

– hangsúlyozta Németh Dávid.

Fotó: HELMUT FOHRINGER / APA / AFP) / Austria OUT

A kiskereskedelem biztosan megérzi a csökkenő jövedelmeket, kérdéses, mekkora mértékben

– jelentette ki Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Elsősorban a ruhanemű kategóriában eshet vissza a forgalom. A külföldi vásárlók a teljes kiskereskedelmi forgalom 7 százalékát adták, de keresletük most szinte teljesen eltűnt, ezt pedig a belföldi fogyasztás nem pótolja. A szakértő hozzáfűzte:

a rendezvényszervezés mellett a fesztiválok, üzleti konferenciák, szakkiállítások is elmaradtak.

Éjszakai élet hiányában a taxiszolgáltatás, a határzár miatt pedig a repülés csökkent majdnem nullára, turisták hiányában a buszos fuvarozás kereslete is megcsappant. Az ingatlanpiacra nincs tömeges hatása a szórakoztatóipar kiesésének, az airbnb-s lakások tulajdonosait azonban közvetlenül érinti a turisták elmaradása. Megfigyelhető a kereslet eltolódása:

keresettebbek a vidéki ingatlanok, hiszen otthonról is lehet dolgozni, a belvárosi lakások viszont kevésbé népszerűek.

A bérleti díjak a külföldi turisták fő célpontjában, Budapesten csökkentek elsősorban – mutatott rá Németh Dávid. Az árak vegyes képet mutatnak, a növekedés megállhatott, a tényleges árak csökkenhettek, azonban megjelentek a befektetési célú vásárlók, ami megakadályozza az áresést. Az Airbnb-lakások sorsa kérdéses, különösen azoké, amelyeket hitelből vásároltak. Idén viszont jó nyárra számítanak a szállásadók, ami ismét felfelé mozdíthatja az árakat. A K&H Bank vezető elemzője felvetette, hogy az effektív munkanélküliségi ráta 1,5 százalékponttal lehet magasabb a hivatalos adatnál, azaz 6 százalék körül alakulhat. Ennek oka, hogy sokan nem munkanélkülinek, hanem inaktívnak számítanak, illetve a rövidített munkarend több ezer munkavállalót érinthet. Az elemző aláhúzta:

a makrogazdasági folyamatok megállapításához a megélhetés elvesztése szempontjából érdemes szemlélni az adatokat, nem pedig az álláskeresők száma alapján.

Suppan Gergely nem látja tragikusnak a munkaerőpiaci helyzetet, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint csökken a munkanélküliség, és a Központi Statisztikai Hivatal is javulást mutatott ki. A számok azért kedvezők, mert sokan elbocsátás helyett csökkentett munkaidőben dolgoznak, és az iparban ismét megjelent a munkaerőhiány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.