BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: általános árcsökkenést jelentettek be szombattól Magyarországon

Totális fordulat látszik a hazai üzemanyagpiacon. Csütörtökön és szombaton is esik az üzemanyag nagykereskedelmi ára.

Két napon belül a második üzemanyagár-csökkentést jelentették be Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

HZ1_358220240430 budapest benzinkut arvaltozas -budapest belgrad vasutvonal epitese soroksar -kutya az autoban labrador havran zoltan magyar nemzet
Üzemanyag: általános árcsökkenést jelentettek be szombattól Magyarországon / Fotó: Havran Zoltán

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis tovább folytatódik az üzemanyagárak csökkenése. 

Szombattól a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökkeni fog 4-4 forinttal.

Várhatóan ez majd a kutak áraiban is megjelenik valamilyen mértékben, amit pontosabban majd holnap lehet látni. De ha száz százalékban érvényesíti a kiskereskedelem az üzemanyagár-csökkentést, akkor a töltőállomásokon a hét végén az alábbi átlagárakra lehet számítaniuk a járműtulajdonosoknak:

  • 95-ös benzin – 612 Ft/liter,
  • gázolaj – 619 Ft/liter.

Ugyanez jelenleg 617 és 624 forint. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. Tapasztalataink szerint a benzin (nem autópályás kúton) literenkénti ára most 615, a dízelé pedig 620 forint alatt alakul.

Teljes fordulat: drágulás helyett csökkenés az üzemanyagpiacon

A mostani általános üzemanyagár-csökkentésnek volt előjele, ugyanis legutóbb, szerdán már részleges áresés történt, előtte pedig hétfőn megállt a drágulás. Mindez egyúttal azt is jelentette, hogy hosszú negatív sorozat szakadt meg. Ezt megelőzően ugyanis sorozatban tízszer történt üzemanyagár-emelés Magyarországon.

Így aztán június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt. Ami azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

Most viszont csütörtök óta a benzin 4, a dízel 8 forinttal csökkent nagykereskedelmi szinten. Ezzel együtt is januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 82, a dízelár pedig 61 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 41 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 20 forint plusz figyelhető meg. A 60-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3000–4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Miért csökken most az üzemanyag ára Magyarországon?

Azt, hogy június közepe óta végre megint csökken az üzemanyagár, több tényező is magyarázhatja. Egyfelől a kormány múlt héten világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon.

Ahogy tavasszal, úgy tűnik, ismét hatott a kabinet fenyegetése.

De ezzel párhuzamosan most tér is nyílt az üzemanyagár csökkentésére, miután a nemzetközi folyamatok is ebbe az irányba mutatnak. A Brent olaj hordónkénti ára június 5-től 88 dolláros szintről esett mostanra 86 dollárra. A forint is tartja magát a dollárral szemben, sőt, kifejezett erősödést is mutat. Jelenleg 360,5 körül van a váltás, az eddigi, júniusi csúcs 7 forinttal volt ennél magasabban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.