BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: bejelentették az új magyarországi árakat – keddtől életbe is lépnek

Harmadjára is esik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, de ez nem jelenti azt, hogy az üzemanyag a benzinkutakon is olcsóbb lesz.

Immáron tartósnak mondható az üzemanyagár-csökkenés Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

2L3A0853
Üzemanyag: bejelentették az új magyarországi árakat – keddtől életbe is lépnek / Fotó: Gazdag Mihály / Kelet-Magyarország

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis keddtől

a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé 3 forinttal csökken. 

Csakhogy ebből még nem lehet megmondani, mennyibe fog kerülni ténylegesen az üzemanyag holnaptól a benzinkutakon. Az elmúlt időszakban ugyanis komoly eltéréseket lehetett tapasztalni az üzemanyagok árazásában. Mégpedig azért, mert a kutakon megjelenő árváltozások eltérnek a nagykereskedelmi árváltozásoktól.

Erre két példa: két hete szombaton, bár nem jelentettek be üzemanyagár-csökkentést, mégis aznap 4-4 forinttal lett olcsóbb a benzin és a dízel a kutakon. Múlt szombaton pedig hiába jeleztek előre 4-4 forintos áresést, ez egyáltalán nem jelent meg a totemoszlopokon, sőt, pár forintos emelés is tapasztalható volt.

Éppen ezért a mostani friss előrejelzés az átlagárakat tekintve eltérhet majd a valóságtól. Az, hogy a holnaptól érvényes nagykereskedelmi árváltozás miként jelenik meg a kutak áraiban, csak kedden fog kiderülni. Mindenesetre jelenleg az átlagár a benzinnél 616, a dízelnél 623 forint literenként. Ha a friss nagykereskedelmi árváltozás lecsapódik a töltőállomásokon, akkor

  • a benzin átlagára 614,
  • a dízelé 620 forintra mérséklődik.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. Tapasztalataink szerint a benzin (nem autópályás kúton) literenkénti ára most 615, a dízelé pedig 620 forint körül alakul.

Csökken az üzemanyag ára, csak kérdés, hogy a benzinkutakon is így lesz-e

Legutóbb pénteken általános, előtte szerdán részleges áresés történt, múlt hétfőn pedig megállt a drágulás. Most tehát újabb általános üzemanyagár-csökkentést hirdettek meg nagykereskedelmi szinten. Remélhetőleg ebből az autósok is érzékelnek majd valamit. Akárhogy is, hosszú negatív sorozat szakadt meg, ezt megelőzően ugyanis sorozatban tízszer történt üzemanyagár-emelés Magyarországon.

Így június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt. Ami azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

Most viszont múlt csütörtök óta a benzin 6, a dízel 11 forinttal csökkent nagykereskedelmi szinten. Ezzel együtt is januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 80, a dízelár pedig 58 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 39 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 17 forint plusz figyelhető meg. A 60-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3000–4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.