BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: kihirdették az újabb részleges drágulást – csütörtöktől él

A benzin ára emelkedik, de a dízelesek örülhetnek. Az üzemanyag ára felemásan alakul holnaptól.

Szokatlanul későn, de végül is szerda délután megjelent a Holtankoljak oldalán az üzemanyag-nagykereskedők friss árdöntése.

Budapest, 2021. március 8.Az OMV - Österreichische Mineralölverwaltung Aktiengesellschaft egy ausztriai központú olaj- és gázipari konszern üzemanyagtöltő állomása esti kivilágításban Kőbányán, a Kőrösi Csoma Sándor út 18-20. szám alatt.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Üzemanyag: kihirdették az újabb részleges drágulást – csütörtöktől él / Fotó: Róka László / MTI

Az üzemanyagár-figyelő blog arról számolt be, hogy a héten csütörtökön eltérő módon változnak a hazai üzemanyagárak.

  • A benzin esetében bruttó 2 forinttal fog emelkedni a nagykereskedelmi ár,
  • míg a gázolaj esetében a beszerzési ár 2 forinttal csökken.

Jelenleg az érvényes átlagárak a következők:

  • 95-ös benzin – 585 Ft/liter,
  • gázolaj – 590 Ft/liter.

Ha a most ismertetett árváltozás megjelenik a tötőállomásokon, akkor holnaptól a benzin átlagára 587 forintra, a gázolajé pedig 588 forintra változik. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amitől a kiskereskedelmi ár néhány forinttal eltérhet.

A héten ez már a második részleges drágulás. Hétfőn a benzin nagykereskedelmi árát emelték meg 2 forinttal, akkor a dízel nem változott. Előtte viszont két hónapon keresztül csökkentek a magyarországi üzemanyagárak.

Összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 22, a dízelár pedig 1 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 21 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 40 forintos mínusz figyelhető meg.

A 10-20 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás ötszáz–ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben. Vagyis nem sok hiányzik ahhoz, hogy az idei üzemanyagár visszatérjen a tavalyi zárószintre. Persze, ha a héten további drágulás esedékes, akkor ez a cél egyre távolabbra kerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.