BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: új árakat hirdettek meg a kereskedők – keddtől már érvényesek

Továbbra sem lehet okuk a panaszra a járművezetőknek. Az üzemanyag ára tovább csökken. Két hónapja nem láttunk drágulást.

Javában tart az üzemanyagár-csökkenés Magyarországon – erről a Holtankoljak.hu számolt be hétfő délelőtt.

Hand,Of,A,Man,With,The,Gun,Refueling,Gasoline,Or
Üzemanyag: új árakat hirdettek meg a kereskedők – keddtől már érvényesek / Fotó: Shutterstock

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint a héten kedden tovább mérséklődik az üzemanyagár, miután a nagykereskedők bejelentették, a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát is lefaragják.

Előbbi bruttó 4, utóbbi bruttó 3 forinttal lesz kevesebb.

A hétvégi jelentős árcsökkenés után az átlagárak most az alábbiak szerint alakulnak:

  • a 95-ös benziné 588 forint/liter,
  • a gázolajé 598 forint/liter. 

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi árak a benzinkutakon néhány forinttal eltérhetnek. Lapunk tapasztalata szerint a benzin literjét jelenleg 587, a dízelét 595 forint környékén mérik. Az újabb 4 és 3 forintos csökkenéssel ezek a szintek még lejjebb csúszhatnak.

Miért csökkennek az üzemanyagárak?

Legutóbb múlt szombattól lépett életbe jelentősebb üzemanyagár-csökkentés, amikor a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal esett, a gázolajért pedig bruttó 4 forinttal kellett kevesebbet fizetniük a kutaknak. Ezt az árelőnyt a jelek szerint teljes egészében átadták a járművezetőknek.

Összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 22, a dízelár pedig 10 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 19 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 31 forintos mínusz figyelhető meg.

A 10–30 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 500–1500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Ahogy azt a Világgazdaság előre jelezte, az egymást érő üzemanyagár-csökkenés nem meglepetés, mivel az olajjegyzés néhány nap leforgása alatt bezuhant. Jelenleg a Brent 71–72 dollár körül mozog, előző kedden még a 78 dolláros szinten toporgott. Igaz, a dollár-forint árfolyam nem alakul kedvezően, az átváltás most éppen 357 forinthoz közelít, pedig a múlt csütörtökön ennél három forinttal lejjebb állt a görbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.