BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Könnyű lenullázódni" – a színházak a politika játékszerei

A Maszk Színházi Egyesület vezetője, Hegedűs D. Géza úgy véli: még soha nem voltak ennyire kiszolgáltatottak a politikának a színészek. Korábban közmegegyezés szólt a szakmai testületek szerepéről, ma már ezt az íratlan szabályt sem tartják be.

A 168 Óra összeállításában Hegedűs D. Géza arról beszélt: a színházi szakma telített, nehéz helyet találni. A feszült helyzet miatt előfordulhat, hogy a színészek is az írók sorsára jutnak: világnézeti alapon külön szervezetekbe tömörülnek, és nem tudják majd érdekeiket közösen képviselni.

A színházi szakmát legutóbb a Győri Nemzeti Színház igazgatójának megválasztása kavarta fel. A döntés előtt Kövér László tárgyalt a városvezetéssel, és a helyi polgári egyesület által is támogatott Koltay Gábort megkérték, hogy ne is jöjjön el a meghallgatásra. A posztot Nagy Viktor kapta, aki egyetlen színházi szervezet támogatását sem tudhatja maga mögött. Az eset után Gáti Oszkár a társulati ülésen bejelentette: a győri társulatot a "fortélyos félelem igazgatja", ezért otthagyja a színházat, és máshova sem szerződik el.

A magyar színházak jelenlegi helyzetéről Bálint András úgy vélekedett: mérhetetlenül káros pártalapon szelektálni a színházakat. Mint mondta, a kollégáit csakis szakmai alapon hajlandó megítélni, és arra bíztatja őket, hogy ne hozzák nyilvánosságra, melyik pártra szavaztak.

A Maszk Színházi Egyesület vezetője, Hegedűs D. Géza leszögezte: korábban közmegegyezés szólt arról, hogy a szakmai testületek véleményére odafigyelnek, ma már ezt az íratlan szabályt sem tartják be.

Ezt mutatja, hogy a Magyar Színházi Társaság felajánlotta segítségét az idei igazgatóválasztásokhoz, de szinte sehol nem voltak kíváncsiak a véleményükre. Csizmadia Tibor, a Társaság elnöke úgy nyilatkozott: az önkormányzatok azt hívnak a döntéshozó testületbe, akit akarnak, és többnyire úgy válogatják ki a grémium tagjait, hogy az előre eldöntött eredmény szülessen meg.

Még a Kaczynski fivérek vezette populista Lengyelországban sem képzelhető el, hogy a színházat a politika uralja, ezt a szakmai szervezetek nem hagynák – vélte Koltai Tamás színikritikus, aki szerint a politika térnyeréséhez hozzájárult a színházi kultúra hiánya is. A kritikus szerint ezek a problémák nem orvosolhatóak a színházi törvény módosításával, ehhez a színházi szakma presztízsének megteremtésére lenne szükség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.