BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dzurinda: "Ne csináld Viktor!"

A reformok politikájának nincs alternatívája – mondta Mikulás Dzurinda szlovák ellenzéki politikus a Figyelőben. Szerinte a Robert Fico vezette kabinet a reformok lefékezésével Szlovákia gyors felzárkózásának esélyét játszhatja el.

Dzurinda a lapnak úgy nyilatkozott, nagyon boldog és büszke, hogy Szlovákia néhány hónap múlva bevezeti az eurót, és mélységesen elégedett, amiért ezt a korábbi reformok teszik lehetővé.

Szerinte alapvetően kétféle politikus van, s ez érvényes Magyarországra is. Az egyik csoporthoz azok tartoznak, akik megértik, hogy az embereket lényeges dolgokkal kell szolgálnunk; ha változás kell, azzal, ha a folyamatosságra van szükség, akkor azzal. A másik csoportot viszont csak a népszerűség érdekli.

Dzurinda leszögezte, a kormánynak újra és újra be kell fektetni, nem lehet mindig csak költekezni. „A második kormányom 2004 elején elfogadta a Minerva-programot, amelynek a tudásalapú gazdaság megteremtése volt a célja, méghozzá az oktatás, a kutatás-fejlesztés, az információs technológia és az üzleti környezet javítása révén. Az utódom viszont leállította ezt a projektet, és nincs helyette más – ez az igazi probléma.” Hozzátette: nem örül, hogy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Budapesten lesz, és nem Pozsonyban.

Dzurinda a Figyelőnek úgy nyilatkozott, sokat gondol arra az időre, amikor Orbán Viktorral elkezdte a közös munkát, nagy jóindulattal vágott bele az együttműködésbe, és igazán meglepte, amikor Orbán felvetette a státustörvény kérdését. „Ez hihetetlenül ostoba dolog. Mindig emlékezni fogok, amikor erről személyesen beszéltem Viktorral az irodájában. Nagyon őszintén többször is megmondtam neki a véleményem: Ne csináld Viktor!”

A szlovák politikus úgy nyilatkozott, őszintén vár egy politikusra Budapesten, aki pozitívan képes gondolkodni, és 99 százalékig a jövőbe néz, nem a múltba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.